“Блокада торгівлі з ОРДЛО” перекинулася на Банкову. ПЕРЕБІГ ПОДІЙ

Фото: ФБ Єгор Соболєв

Після мітингу прибічників торговельної блокади ОРДЛО на Майдані Незалежності його учасники надвечір у неділю, 19 лютого, попрямували в Урядовий квартал та облаштовують “редут” на розі вулиць Інститутської й Банкової, тобто поруч із Нацбанком та неподалік від адміністрації президента.

Із закликом залишатися на ніч виступив зокрема нардеп від “Самопомочі” Єгор Соболєв.

“На заклик координатора “Штабу блокади торгівлі з окупантами” Анатолія Виногродського” (позивний Гал), на перехресті Інститутської та Банкової облаштовується “редут” – так хлопці називають місця перекриття “торгівлі на крові” в Луганській і Донецькій областях. Назва редуту ще обговорюється (я чув пропозицію ROSHEN), але по-справжньому потрібні намети, чай, дрова і люди”, – пояснив Соболєв у “Фейсбуці”.

“Наша вимога до президента – підтримати блокаду торгівлі з окупованими територіями і закликати депутатів його фракції голосувати в парламенті за закон, що забороняє цю торгівлю”, – додав нардеп, який є головою Комітету ВР з питань боротьби з корупцією.

У свою чергу його колега по фракції Семен Семенченко в ефірі “Громадського”, зазначив, що під АП планують встановити лише один намет, який буде “черговим”.

Голова “Добровольчого руху ОУН” Микола Коханівський – активний учасник мітингу 19 лютого – зазначив, що біля проїзду до АП планують “блокпост, щоб блокувати Порошенка”.

У коментарі “Українській правді” інший депутат із фракції “Самопоміч” Павло Костенко повідомив, що на Майдані Незалежності буде встановлено ще один намет, який буде “мотиваційним пунктом”, де всі охочі зможуть записуватися для участі блокади ОРДЛО.

 

Походу на Банкову передувало “віче на підтримку блокади торгівлі з окупантами”, яке відбулося на Майдані та зібрало близько тисячі учасників, серед них – багато людей у камуфляжі, а також молодь та літні люди.

Учасники акції заявили, що ініціюють проведення “громадського обговорення” блокади торгівлі з ОРДЛО на Майдані Незалежності.

Як заявив нардеп Семен Семенченко, “Штаб…” планує заблокувати також залізничне сполучення України з Росією.

Відповідаючи на питання журналістів про можливість блокування автомобільних трас, Семенченко сказав: “Ми плануємо розширення по залізничних трасах, за якими до нас завозять продукцію з Росії. На автомобільних трасах це зробити буде важче. Там треба більше людей, і існує велика ймовірність провокацій”.

За його словами, в даний час блокада не охоплює лише одне залізничний напрям, що пов’язує контрольовану Україною територію і ОРДЛО.

“Залишилася одна діюча залізнична колія – що заходить на нашу територію в Станиці Луганській і виходить на Валуйки. На сьогодні у нас перекрито все, крім цього шляху”, – сказав Семенченко.

За словами парламентарія, учасники блокади з початку акції перешкодили проїзду близько 16 тисяч вагонів.

Частина учасників віча з Майдану колоною пройшли до будівлі ДП “Національна енергетична компанія “Укренерго”, що на вул. Симона Петлюри.

Як повідомляв “Укрінформ”, кілька сотень осіб вигукували “Банду – геть!”, тримали плакати з гаслами “Підтримую торговельну блокаду” та ін. Також вони палили димові шашки й підривали петарди та іншу піротехніку.

Прес-служба поліції Києва інформувала, що для забезпечення публічної безпеки в центрі столиці в неділю було залучено 6500 правоохоронців з Нацполіції та Нацгвардії.

Зокрема, ряди нацгвардійців перекривають прохід на вул. Банкову.

На місці нового “редуту” перебуває голова патрульної поліції Нацполіції Олександр Фацевич.

Між мітингувальниками та силовиками виникла сутичка – як повідомив нардеп Семенченко, через те, що кордон правоохоронців не давав можливості народним депутатам пройти в напрямку до адміністрації президента.

“Чинять правопорушення – перешкоджають роботі народних депутатів України, не показують своїх посвідчень, не показують номерів на шоломах”, – заявив Семенченко.

Поліція на розі встановила загорожу.

На місці події лунали вибухи, схожі на петарди чи вибухопакети, передає “УП”.

Нацгвардійці на Банковій, 19 лютого 2017. Фото: ФБ Сергій Руденко

Варто зазначити, що на вівторок, 21 лютого, заплановано мітинг під Верховною Радою – його ініціює зокрема партія “УКРОП”, поширюючи заклики і рекламу в соцмережах.

Читайте також:
Аваков пропонує свій план “блокади ОРДЛО”

Порошенко прокоментував торговельну блокаду ОРДЛО:
“Це не торгівля, а співпраця з нашими”

Як повідомляла “Новинарня“, 25 січня активісти й деякі ветерани АТО заблокували залізницю Луганськ-Лисичанськ-Попасна на ділянці Гірське-Золоте, закликавши до припинення “торгівлі на крові” із незаконними збройними формуваннями та звільнення українських заручників з полону “ДНР/ЛНР”.
Вони заявили, що блокують на Луганщині рух через лінію розмежування 800 вагонів щодня.

Серед учасників блокади – нардепи Семен Семенченко, Павло Костенко, Тарас Пастух, Володимир Парасюк, екс-начштабу батальйону “Айдар” Валентин Лихоліт (Батя), чию справу розслідує ГПУ.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом блокування залізниці. Але організатори блокади заявили про намір її розширити й 30 січня підірвали колію.

Служба безпеки України в офіційній заяві засудила “популістські” дії політиків, які організували блокування руху залізничного транспорту з окремих районів Донбасу, та відкинула звинувачення в кришуванні торгівлі з окупантами.

Володимир Гройсман заявив, що отриманню вугілля з непідконтрольних територій на Донбасі на даний момент немає альтернативи.

2 лютого блокувальники встановили новий “редут” – “Запоріжжя” – на залізничному переїзді в Бахмуті Донецької області. 11 лютого було перекрито третю гілку залізниці – біля смт Щербинівка, станція Фенольна між Костянтинівкою і Ясинуватою.

Схема розміщення “редутів”. Клікніть для збільшення

Голова облВЦА Павло Жебрівський почав домовлятися про розблокування дільниці, але безрезультатно.
Активісти спростували заяву керівника ГУ Нацполіції в Донецькій області В’ячеслава Аброськіна від 7 лютого про те, ніби залізниця в районі Бахмута розблокована.
Перед тим сталися сутички на дорозі біля міста Часів Яр із побиттям деяких учасників блокади спецпідрозділом поліції.

8 лютого до учасників блокади в Бахмуті приєдналися військовослужбовці 58-ї бригади ЗСУ, які взяли відпустку, однак наступного дня їх відкликали з відпусток у частину й спрямували в підрозділи до лінії фронту.

За даними уряду, 10 лютого через блокаду було припинено поставки антрациту з тимчасово неконтрольованих територій для роботи ТЕС України.
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що блокування поставок вугілля з непідконтрольних територій Донбасу може спричинити зупинки і відключення у сфері електро- і теплопостачання по всій території країни.

15 лютого Кабмін у зв’язку з блокадою ввів надзвичайні заходи в енергетиці (принаймні до 17 березня).

16 лютого блокувальники заявили, що встановили перший блокпост на автомобільному шляху – біля Золотого на Луганщині, однак там вони наразі здійснюють лише спостереження за транспортним потоком.

Читайте також:
Штаб блокади чекає штурму та кличе на допомогу патріотів зі зброєю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна