Як у 2014 році: через вугільну блокаду Кабмін оголосив надзвичайні заходи в енергетиці

 

Кабінет Міністрів на позачерговому  засіданні в середу, 15 лютого, ухвалив розпорядження “Про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електроенергії”.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман у своєму виступі засудив блокування поставок вугілля антрацитової групи з територій, тимчасово непідконтрольних уряду.

“Я вважаю, що блокада вугілля – це злочин. Принаймні що стосується вугілля, про інше не берусь судити”, – зазначив він.

Гройсман закликав енергетичної учасників блокади її зняти, бо вона загрожує енергетичній безпеці України: “Все інше, будь ласка, блокуйте, контролюйте, боріться з контрабандою, і в цьому питанні можете на мене розраховувати”.

Віце-прем’єр Геннадій Зубко повідомив, що в найбільших промислових областях (Дніпропетровська, Київська, Полтавська, Сумська, Харківська і Чернігівська) антикризові штаби провели засідання для узгодження надзвичайних енергетичних заходів, які будуть введені.

Зубко наголосив, що ці заходи торкнуться всіх областей, які споживають електроенергію.
“Завтра буде дано відповідні рекомендації, яким чином переглянути режими, щоб забезпечити зменшення споживання в пікові години”,– зазначив він.

Прем’єр-міністр Гройсман наголосив, що уряд мінімізуватиме будь-які негативні наслідки надзвичайного стану для населення.

“Хочу підкреслити, що відключення електрики будуть відбуватися тільки в крайніх випадках. І то ми заздалегідь будемо про це інформувати”, – сказав глава уряду.

Як відомо, 13 лютого в.о. керівника “Укренерго” Всеволод Ковальчук заявив, що за умови введення надзвичайного стану в енергетиці антрацитового вугілля вистачить в Україні на 40 діб.

Раніше надзвичайний стан в енергетиці вводили в 2014 році, зазначає “Українська правда”. Необхідність прийняття відповідних заходів виникла в результаті бойових дій на Донбасі, які потягли за собою зниження видобутку вугілля та його постачання на електростанції, що призвело до дефіциту потужностей в енергосистемі.
Після 13 серпня 2014 року такі заходи продовжувалися розпорядженнями уряду Арсенія Яценюка від 1 жовтня, 7 листопада, 8 грудня 2014 року, 14 січня, 25 лютого і 31 березня 2015 року.

Читайте також:
Гройсман: Боротьба з контрабандою не повинна блокувати теплопостачання України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна