Гройсман: Боротьба з контрабандою не повинна блокувати теплопостачання України

 

Блокування поставок вугілля з непідконтрольних Україні територій Донбасу може спричинити зупинки і відключення у сфері електро- і теплопостачання по всій території країни.
Це випливає з коментаря прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, озвученого в ефірі ТРК “Україна” ввечері 12 лютого.

Гройсман заявив, що боротьба з контрабандою необхідна, проте така боротьба не має ставити під загрозу електро- й теплопостачання громадян України.

За його словами, Україна споживає 24 млн. тонн енергетичного вугілля, з них 9 млн тонн вугілля групи “А”, яке використовується на ТЕС, видобувається на непідконтрольній території.

“З вугілля виробляється електроенергія і тепло. Куди поставляється це тепло? У будинку, житло, квартири громадян. Йдеться про те, що блокування поставок вугілля, якому немає альтернативи, (…) означає тільки одне – зупинка і віялові відключення по всій території країни. Чи потрібно до такого доводити – я думаю, що ні”, – цитує Гройсмана “Інтерфакс-Україна“.

При цьому глава уряду підкреслив, що згоден з необхідністю боротьби з контрабандою, як на державному кордоні, так і на лінії розмежування.

“Якщо ми запитаємо, чи є в нас довіра до українських кордонів і лінії розмежування, щодо торгівлі контрабандним товаром – у мене такої довіри немає. І тут я готовий повністю приєднатися до жорсткої боротьби проти контрабанди, але ми не повинні оголошувати жорстку боротьбу українським громадянам, у яких повинно бути світло і тепло”, – сказав прем’єр.

“Якщо є питання контрабанди, жорсткий публічний контроль буквально в онлайн-режимі, все те, що стосується невеликої групи товарів, наприклад вугілля, і те, що потрібно для виробництва металургії в країні, треба визначити ці товари, перелік і забезпечити публічне просування в Україну”, – додав Гройсман.

Як повідомляє “Укрінформ“, також Гройсман підкреслив, що чимало великих українських міст опалюються саме вугіллям, як-то Київ, Харків, Чернігів, Черкаси.

“Тому якщо хтось заявляє, що треба переходити на газ, то має розуміти – це призведе до ще одного зростання цін на тепло або на електроенергію. Я взагалі вважаю, що сьогодні ціни є достатньо важкими для українських громадян”, – додав глава Кабміну.

За його словами, уряд шукатиме рішення цієї ситуації.

“Я не схильний когось звинувачувати, але я глибоко переконаний у тому, що раціонально треба розібратися”, – сказав Гройсман, додавши, що підприємства, з якими ведеться торгівля, зареєстровані в Україні і сплачують податки.

Читайте також:
Блокувальники “торгівлі на крові” влаштували третій редут – “імені 16-го батальйону”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна