Україна дозволила Польщі пошукові роботи та очікує кроків у відповідь щодо пам’ятників, – ОП

 

Україна надала Польщі дозволи на проведення пошукових робіт на своїй території та очікує на відповідні кроки з польського боку щодо впорядкування місць української пам’яті.

Про це заявив заступник керівника офісу президента України Ігор Жовква на зустрічі із заступником державного секретаря Міністерства закордонних справ Польщі Марчином Пшидачем у Києві 13 грудня.

У пресслужбі Банкової повідомили, що йшлося про основні питання двостороннього порядку денного, зокрема щодо реалізації домовленостей, досягнутих на рівні глав держав, а також під час засідання консультаційного комітету президентів України і Польщі 5 листопада у Львові.

“Обговорюючи проблематику вшанування спільної історичної пам’яті, Ігор Жовква підкреслив, що Україна надала дозволи на проведення пошукових робіт та очікує на відповідні кроки з боку польської сторони щодо упорядкування місць української пам’яті на території Польщі.
Співрозмовники узгодили графік заходів політичного діалогу на найвищому рівні на найближчі місяці”, – ідеться в повідомленні.

Читайте також:
“Візьміть хоча б Верхрату”: В’ятрович назвав умову, за якої полякам дозволять ексгумацію могил в Україні

У Польщі назвали умови відновлення співпраці з УІНП

Як інформувала “Новинарня“, у квітні 2017 року Український інститут національної пам’яті призупинив видачу дозволів для ІНП Польщі на встановлення, легалізацію пам’ятників та проведення ексгумацій в Україні, поки в Польщі не відновлять зруйновані там за останній час такі українські об’єкти.
Сталося це після того, як було знесено пам’ятник ветеранам УПА в Грушовичах (Підкарпатське воєводство).
Загалом за останні роки в Польщі було зруйновано або спаплюжено півтора десятки українських поховань і пам’ятників.

У відповідь Польща заявила про заборону на в’їзд до країни секретареві Державної міжвідомчої комісії України у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, пам’яті учасників жертв війни та політичних репресій Святославу Шереметі, голові УІНП Володимиру В’ятровичу тощо.

Представники адміністрацій президентів Порошенка й Дуди на піку загострення відносин у галузі історичної пам’яті восени 2017 року зустрічалися та домовлялися зняти мораторій на ексгумацію, але ця заборона продовжує діяти.

У червні 2019 року новообраний президент України Володимир Зеленський на першій зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою заявив, що “налаштований на сприйняття процесу примирення й недопущення домінування тематики складних моментів історії українсько-польських взаємин на порядку денному стратегічного партнерства України та Польщі”.

Під час візиту до Польщі 31 серпня Зеленський оголосив про готовність свого уряду скасувати мораторій на пошуково-ексгумаційні роботи на польських похованнях в Україні та запропонував збудувати на кордоні “меморіал примирення”. У Варшаві скептично відгукнулися про ідею такого меморіалу.

Відомо, що після візиту президента Володимира Зеленського до Варшави Кабмін ухвалив рішення відібрати в УІНП повноваження комісії щодо “ексгумації польських поховань”.

Читайте також:
У польському селі Верхрата на місці зруйнованого націоналістами українського меморіалу встановили хрест

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна