У Польщі назвали умови відновлення співпраці з УІНП

 

Відновлення співпраці польського ІНП з Українським інститутом національної пам’яті стане можливим після виконання Києвом декількох умов.
Про це заявив голова Інституту національної пам’яті Польщі Ярослав Шарек.

Із пропозицією відновлення співпраці між інститутами нацпам’яті, міністерствами культури та міжнародними комісіями, котрі займаються історичними питаннями 11 квітня виступив віце-прем’єр України Павло Розенко.

Шарек на це зазначив, що відновлення співпраці відбудеться після того, як Україна дозволить полякам проводити пошукові роботи на своїй території.
Як передає Польське радіо, ідеться про ексгумацію останків польських солдатів і легіонерів, які загинули у 1939 році в районі села Костюхнівка Маневицького району Волинської області, та облаштування місць пам’яті.

Ще однією умовою відновлення співпраці буде також спільна публікація доробку зустрічей Польсько-українського форуму істориків. Робота цього органу, до якого входять учені з двох країн, наразі призупинена.

Голова ІНП Польщі сказав, що його Інститут готовий проводити наступні зустрічі з українськими вченими, якщо спочатку опублікує польською та українською мовами наукові напрацювання, що були презентовані досі під час цього форуму.

“Проте ми дотепер не отримали від української сторони текстів українських авторів, хоча ми можемо їх надрукувати”, – сказав голова Інституту нацпам’яті Польщі.

Читайте також:
Державний вандалізм: уламками меморіалу УПА місцева влада
в Польщі вимостила дорогу

Представники АП України й Польщі домовилися зняти мораторій на ексгумацію

Як інформувала “Новинарня“, 7 листопада 2017 року президент Польщі Анджей Дуда заявив, що люди з антипольськими поглядами займають важливі місця в українській політиці, і він чекає від президента Порошенка виправлення цієї ситуації.

Тоді ж стало відомо про заборону на в’їзд до Польщі для голови Українського інституту національної політики Володимира В’ятровича. Крім того, до Польщі не пустили Святослава Шеремету, секретаря Державної міжвідомчої комісії України у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, пам’яті учасників жертв війни та політичних репресій.

Підставою для таких рішень Варшави стало те, що УІНП зупинив для польського Інституту національної пам’яті видачу дозволів на встановлення, легалізацію пам’ятників та проведення ексгумацій в Україні.

12 листопада Володимир В’ятрович заявив, що мораторій на ексгумацію в місцях в Україні, де є польські могили, може бути знято після того, як польська сторона надасть бачення того, як будуть відновлені українські пам’ятники на території Польщі. Зокрема, має бути вирішене питання пам’ятника ветеранам УПА в Грушовичах під Перемишлем, який знесли польські націоналісти за підтримки влади.

Крім того, в лютому 2018 році Сейм РП ухвалив закон про заборону ідеології “бандеризму”. Після цього УІНП заявив, що не бачить можливості проводити форуми істориків у Польщі.

Читайте також:
Польща відкриває нові меморіали на Волині, незважаючи на заборону УІНП, – ЗМІ

У МЗС прокоментували заяву президента Польщі
про українських політиків з антипольськими настроями

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна