Польський закон проти “бандеризму”: ще один удар по Україні. КОМЕНТАРІ

 

Президент Петро Порошенко засудив ухвалений польським Сенатом закон про Інститут національної пам’яті, який серед іншого криміналізує “бандерівську ідеологію”, передбачає покарання за заперечення “злочинів українських націоналістів” та за згадки про причетність поляків до Голокосту.

“Глибоко стурбований рішенням польського парламенту. Історична правда вимагає відвертої розмови та діалогу, а не заборон”, – така заява Порошенка поширена ним особисто сторінці у “Фейсбуці” в четвер, 1 лютого.

Президент України наголосив, що оцінки, які містяться в цьому законодавчому акті, є абсолютно необ’єктивними та категорично неприйнятними.

“Ми насамперед пам’ятаємо наші спільні перемоги і боротьбу проти тоталітарних режимів. Жодне політичне рішення не може замінити історичну правду. Ухвалений законопроект не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польшею”, – підкреслив Порошенко, закликавши Польщу до об’єктивності та діалогу.

Напередодні, в ніч на 1 лютого, Сенат Польщі підтримав без змін контраверсійні зміни до закону про Інститут національної пам’яті, попередньо затверджені Сеймом РП 26 січня.

Як повідомляє TVN24, голосування відбулося о 2-й годині ночі, за закон проголосували 57 сенаторів, 23 – проти, 2 – утрималися.

Уряд Польщі виступить із заявою, в якій пояснить суть прийнятих змін до Закону про Інститут національної пам’яті.
Про це заявив спікер Сенату Польщі Станіслав Карчевський, повідомляє Onet.pl.

“Ця буря здивувала нас, всіх дуже здивувала. І в даний момент ми хочемо йти до спокійного, збалансованого, поглибленого діалогу. Я на це розраховую – і я навіть переконаний – що ми почнемо працювати з сьогоднішнього дня”, – сказав Карчевський.

Він заявив, що у своїй заяві уряд “ще точніше розповість, яке значення, кого стосується, чого ми очікуємо від цього закону”.

“Ми повинні вести діалог, ми повинні пояснити один одному”, – сказав спікер Сенату, додавши, що це діалог “з усіма, хто має сумніви”.

Закон ще має підписати президент Анджей Дуда, який обіцяв “ретельно проаналізувати проект “антибандерівського” закону.

Як відомо, закон зокрема встановлює штрафи або тюремне ув’язнення до трьох років за заперечення “злочинів українських націоналістів”, що діяли починаючи з 1925 до 1950 року і “полягали у застосуванні насилля, терору чи інших форм порушення прав людини щодо груп населення, а передусім – щодо польського населення”.
Також передбачено покарання за приписування польським громадянам чи державі злочинів, вчинених Третім рейхом під час Другої світової війни (у т.ч. створення польських “таборів смерті”, переслідування євреїв тощо).
Остання норма спричинила різку критику в Ізраїлі, напередодні Дня пам’яті жертв Голокосту.

Голова УІНП Володимир В’ятрович наголосив: “Новий закон про Інститут національної пам’яті, схвалений вчора Сенатом Польщі, спрямований в першу чергу на українців, які мешкають зараз у цій країні. Ось що читаємо в обґрунтуванні: “…беручи до уваги зростаючі міграційні рухи з України, коли носії ідеології українського націоналізму і адепти світогляду опертого на прославляння формувань, які скоїли геноцид, все більше представлені в Польщі, що також призводить до напруженості у польсько-українських відносинах”.

“Наступний шмат тексту не менш цікавий – виявляється, закон покликаний нормалізувати міжнародні відносини (він вже це зробив – свідчення реакція України, Ізраїлю, США) та підтримати “справді демократичні спільноти в Україні”. Зважаючи на те, що в Україні цей закон позитивно сприймають виключно проросійські сили, стає зрозуміло, кого збираються підтримувати польські політики”, – зазначив В’ятрович.

Аналізуючи закон, він констатує: “Відповідальність поширюється не тільки на громадян РП, але й на іноземців, які навіть не є на території Польщі (стаття 55 b). Тобто, написав/сказав щось неправильне з точки зору польської влади, навіть не на території Польщі – ІПН порушує кримінальну справу, а далі навіть через Інтерпол можна подавати запити на екстрадицію”.

При цьому голова УІНП припускає, що закон може вдарити по українцях, які живуть і працюють у Польщі. Про це він сказав у коментарі каналу “112 Україна”.

Також Володимир В’ятрович констатує, що скандальний закон припинить діалог між Польщею та Україною на рівні істориків.

“В інформаційному просторі звучать заспокійливі тези – він (закон) не припинить діалогу істориків, адже в ньому прописані винятки для наукових досліджень.  Насправді – ні.
Винятки у вигляді наукових досліджень і художньої діяльності застосовуються лише до тез про злочини поляків (колаборантів, підпільників чи когось іншого) – стаття 55а. Натомість заперечення злочинів ОУН і УПА (справжніх і вигаданих польською пропагандою) – це зовсім інша, 55-та стаття, на яку винятки не поширюються”, – пише голова УІНП у “Фейсбуці”.

Відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета переконаний, що прийнятий польським Сеймом закон про заборону “бандерівської ідеології” є абсурдним і абсолютно антиукраїнським. Зокрема через те, що він передбачає відкриття кримінальної справи у Польщі навіть про тих українців, які вшановують Героїв на території своєї держави.

“Прийняте рішення є абсолютно абсурдним і має абсолютно антиукраїнське звучання і забарвлення. Воно суттєво загострить польсько-українські стосунки”, – сказав у коментарі “Львівському порталу” Шеремета, який потрапив у “чорний список” МЗС РП і з 2017 року є нев’їзним до Польщі.

На його переконання, погоджений закон несе небезпеку для величезної кількості українців.
“Згідно з ним у Польщі зможуть відкривати кримінальні справи проти українців, які вшановуватимуть українську історію та Героїв на території свої держави”, – додав Святослав Шеремета.

У відповідь відповідальний секретар Держкомісії пропонує відкривати кримінал проти поляків, які заперечують польську окупацію західноукраїнських земель.
“Я переконаний, що зараз потрібно приймати відповідне рішення українському парламенту щодо визнання польської окупації західноукраїнських земель, польських злочинів, які були вчинені проти українців у ХХ столітті, а також вводити кримінальну відповідальність за заперечення цих злочинів, зокрема, польської окупації”, – наголосив Шеремета.

“В такому випадку ми матимемо можливість проводити відповідний обмін: якщо у Польщі відкриватимуть кримінальні справи проти українців, аналогічні справи відкриватимуться проти поляків”, – додав він.

Про те, що з прийняттям цього закону Польща перетворюється на “проросійську маріонетку”, заявив народний депутат від “НФ” Микола Княжицький, голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності та співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща.

“Мені дуже шкода, що дружня нам Польща, криміналізуючи дослідження ефемерного «українського» колабораціонізму з Гітлером та згадки про злочини поляків під час Другої світової війни не лише проти українців, а й проти євреїв, ще більше ізолює себе і В ЄС, і в міжнародній політиці, фактично виправдовуючи фашизм”, – написав він у “Фейсбуці“.

“Маємо зробити все, щоб підтримати ті тверезі голоси у Польщі, які стримують її остаточне перетворення у маргінальну проросійську маріонетку”, – додав він.

Ганна Гопко, голова Комітету ВР у закордонних справах заявила: “Політизуючи історію, польські політики переходять червоні лінії в добросусідських відносинах з Україною, Литвою, Німеччиною і шкодять своїм інтересам, посилюючи додатково напругу на лінії Варшава-Тель-Авів, Варшава-Брюссель, Варшава-Вашингтон.
Чи треба нам нагадувати про концтабір в польському Явожно? Чи потрібно нам, українцям, вкотре згадати полякам про операцію “Вісла” або Ризький договір? Чи коли Варшава разом з Москвою ділила Україну і як наслідок сама втрачала державність чи ставала жертвою поділу?
Ми пробачили і попросили пробачення. Це наша стратегія, благословенна ще видатним моральним авторитетом Папою Іваном Павлом ІI. Ми дивимося в майбутнє, де політики на кістках чи могилах не будують свої рейтинги, підлаштовуються під електорат”.

“Республіка Польща від локомотива та взірця демократії в Центрально-Східній Європі скочується до шовіністичного диктату політики над історичною правдою, селективно обираючи чутливі сторінки історії.
Важливо розуміти, що ухвалення таких законів – це спроба утиску українців в Польщі, крім усього іншого.
Хочу подякувати польським депутатам, хто не підтримав цей закон”, – зазначила Гопко.

Із різкою критикою польського закону виступив також близький до адміністрації президента України політтехнолог, колишній нардеп Віктор Уколов:

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна