Закон про “бандеризм”: УІНП не бачить можливості проводити форуми істориків у Польщі

 

Український інститут національної пам’яті не бачить можливостей  продовження роботи українсько-польського форуму істориків у попередньому форматі.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться у заяві УІНП, яку в середу, 7 лютого, поширила прес-служба установи.

Ідеться про те, що після прийняття польським парламентом закону про ІНП Польщі  з криміналізацією “бандеризму” зустрічі істориків можуть відбуватися лише на території України.

“Український інститут національної пам’яті, який забезпечував функціонування української частини Форуму, не бачить можливостей для його продовження в попередньому форматі. Ми не можемо гарантувати збереження свободи слова українським дослідникам на польській території чи навіть безпеку їх перебування там”, – йдеться в заяві УІНП.

У відомстві наголошують, що “історичний діалог – основа подолання наслідків минулих конфліктів між народами”, і саме Український інститут національної пам’яті виступив з ініціативою організації Українсько-польського форуму істориків.

Зазначається, що з 2015 року відбулося п’ять засідань форуму (двічі на рік, почергово в Україні та Польщі) за участі істориків з обох країн.

“Дискусії між дослідникам — завзяті та гарячі, але попри це конструктивні та корисні для розуміння минулого.
Ухвалення нового закону про Інститут національної пам’яті в Польщі, яким передбачено зокрема  кримінальну відповідальність за заперечення «злочинів українських націоналістів 1925-1950 рр.», суттєво звужує простір  для дискусій та діалогу”, – заявляє УІНП на чолі з Володимиром В’ятровичем.

“Ми не можемо гарантувати збереження свободи слова українським дослідникам на польській території чи навіть безпеку їх перебування там. Тому, слідуючи цінностям відкритого діалогу та вільного доступу до джерел, звертаємося до польських колег з пропозицією щодо продовження історичних дискусій на території України, де відсутні будь-які обмеження чи політичний диктат щодо оцінок минулого”, – ідеться у відозві.

“Певні, що дискусії про минуле мають залишатися прерогативою істориків, а не політиків. Адже саме зважена професійна розмова — а не гучні політичні заяви — є однією з основ для порозуміння між народами”, – констатують в УІНП.

Читайте також:
Дуда підпише закон про криміналізацію “бандеризму”, але пошле в КС

Як інформувала “Новинарня“, зміни до закону про ІНП Польщі зокрема встановлюють штрафи або тюремне ув’язнення до трьох років за заперечення “злочинів українських націоналістів”, що діяли починаючи з 1925 до 1950 року і “полягали у застосуванні насилля, терору чи інших форм порушення прав людини щодо груп населення, а передусім – щодо польського населення”.
Також передбачено покарання за приписування польським громадянам чи державі злочинів, вчинених Третім рейхом під час Другої світової війни (у т.ч. створення польських “таборів смерті”, переслідування євреїв тощо).
Остання норма спричинила різку критику в Ізраїлі, напередодні Дня пам’яті жертв Голокосту.

Голова УІНП Володимир В’ятрович підкреслює, що новий закон про Інститут національної пам’яті, схвалений Сеймом і Сенатом Польщі, визначає відповідальність не тільки для громадян РП, а й для іноземців, які навіть не є на території Польщі.
При цьому голова УІНП припускає, що закон може вдарити по українцях, які живуть і працюють у Польщі. Про це він сказав у коментарі каналу “112 Україна”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна