Дуда підпише закон про криміналізацію “бандеризму”, але пошле в КС

 

Президент Польщі Анджей Дуда має намір підписати суперечливі зміни до закону про Інститут національної пам’яті, ухвалений Сеймом і Сенатом.

Про це він сказав у вівторок, 6 лютого, під час спеціального звернення у Президентському палаці у Варшаві.

“Поправка до закону про Інститут національної пам’яті стосується надзвичайно болючого, делікатного питання, пов’язаного з мучеництвом польської нації, під час Другої світової війни було вбито 6 мільйонів польських громадян, включаючи близько 3 мільйонів польських громадян єврейської національності”, – сказав Дуда.

За його словами, внесені зміни не є новим законом, і їх обговорення велося протягом року, в тому числі з Ізраїлем.

“Існувало прохання, щоб правила не стосувалися мистецької та наукової діяльності, і таке виключення було зроблено”, – сказав Дуда.

“У Польщі не може бути місця для нетерпимості на національному або етнічному ґрунті; у минулому такі погляди призвели до Голокосту; це не може повторюватися в історії”, – заявив президент РП.

“Не було жодної системної участі ні Польської держави, якої не існувало, ні жодних польських організацій у німецькому конвеєрі смерті”, – сказав польський президент.
Він додав, що Польща, на відміну від інших європейських держав, не співпрацювала з гітлерівським режимом Третього Рейху.

Анджей Дуда підкреслив, що багато поляків, ризикуючи власним життям, намагалися врятувати євреїв під час Другої світової війни. “Ми маємо найбільше Праведників народів світу з усіх народів, які є у світі”, – заявив він.

Президент Дуда визнав, що під час війни були “випадки беззаконня”. “Були також випадки звичайного страху смерті… Ніхто з нас не може уявити собі нині, що тоді відчували люди і що означає боятися за своє життя, коли родину можуть у будь-який момент вбити”, – сказав президент, якого цитує “Польське радіо”.

Він підкреслив, що в Польщі не може бути місця “для жодної ненависті між народами або ненависті на етнічному ґрунті”. “Усім відомо, до чого призвів антисемітизм, це більше ніколи не може повторитися в історії”, – заявив він.

Дуда також сказав, що передасть закон до Конституційного суду (трибуналу), аби той перевірив, чи не обмежує акт свободу слова і совісті.

“Я хотів би, щоб трибунал сказав, що в цьому сенсі ці положення є конституційними”, – зазначив президент Польщі, передає Wprost.

У своєму виступі Анджей Дуда торкнувся перш за все тієї частини закону, котрою обурюється ізраїльська сторона, і не згадав Україну та пункти щодо “бандеризму”, через які накласти вето на закон закликала України.

Незадовго до виступу Дуди Верховна Рада України ухвалила заяву із засудженням оновленого польського закону про Інститут національної пам’яті, який передбачає зокрема криміналізацію заперечення злочинів українських націоналістів, штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту. Санкції стосуються також і іноземців та їх висловлювань поза територією Польщі.

Як повідомляла “Новинарня“, в ніч на 1 лютого Сенат Польщі підтримав закон, ухвалений 26 січня Сеймом з ініціативи популістського руху “Кукіз 15”, без змін.

Україна раніше закликала польського президента не підписувати ухвалені парламентом зміни.

Ізраїль виступив категорично проти схвалення Сенатом Польщі законопроекту про Інститут національної пам’яті.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна