Польща відкриває нові меморіали на Волині, незважаючи на заборону УІНП, – ЗМІ

 

 

Польська сторона ігнорує рішення Українського інституту національної пам’яті, який зупинив видачу полякам дозволів на встановлення, легалізацію пам’ятників чи проведення ексгумацій в Україні, поки в Польщі не відновлять зруйновані там за останній час такі українські об’єкти.
Натомість в Україні Польща споруджує свої меморіали без офіційних дозволів.

Про один із прикладів таких незаконних дій поляків в Україні розповів журналіст “5-го каналу” Петро Троць.

“Тим часом земляки міністра [закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковського] спокійно обходяться і без цих дозволів”, – написав Троць у “Фейсбуці”.

“Тижнів два тому на цьому місці, що входить до території спаленого в 1943 році польського села Немілля (Бистрицька сільська рада Березнівського району) на Рівненщині, була лише купа піску. Тепер – цілий меморіал на честь загиблих.
Який має повне моральне право там стояти, але зроблений без потрібних дозволів. Просто захотіли собі – і зробили монумент, байдуже на закон.
І він такий – далеко не перший.
У себе ж поляки такий процес суворо контролюють”, – зазначив журналіст, оприлюднивши фото з Немілля 10 листопада.

Фото: ФБ Петро Троць

За його словами, меморіал на честь убитих поруч українців, навпаки, недоглянутий.

“За пару кілометрів звідти стоїть хрест пам’яті загиблих за тиждень після спалення Немілля мешканців українського села Вілля. Старий і пошарпаний. 367 загиблих [українців]”, – розповів Троць.

Він нагадав, що випади глави МЗС Польщі проти УІНП зумовлені зокрема забороною Інституту на продовження облаштування польських поховань в Україні.

Читайте також:
Мінкульт Польщі заявив, що руйнування українського пам’ятника
в Грушовичах було законним

УІНП призупиняє легалізацію польських меморіальних об’єктів в Україні

Раніше ЗМІ повідомляли про спорудження польською стороною меморіалу на території Бистрицької сільради без дозвільних документів.

У коментарі “Радіо Трек” голова Бистрицької сільради Іван Василюта заявив, що хабаря від поляків не брав, але чому на території сільради ведеться незаконне будівництво у великих масштабах – пояснити не зміг.

Василюта сказав, що “поляки вже з десяток років їздять сюди, адже у роки війни тут було польське село, у якому проживало понад 120 людей. Його у роки війни спалили”.

“Там колись у 43-му році було таке село польське Мазурське Немілля, це воно аж у лісі. Там колись стояв дерев’яний хрест і він був загороджений такими штахетками маленькими. Вони там хочуть його трішки окультурити. Там не меморіал. Там хочуть поставити три хрести із написами. Вони написали нам такого листа, щоб повідомити, що вони хочуть таке.
І в адміністрації (районній) знають, жителі села знають, депутати знають. Всі кажуть: звичайно, воно треба, хай буде, це ж люди, це ж пам’ять. І ніхто не заперечує у нас у селі”, – переказало “Радіо Трек” слова сільського голови.

Читайте також:
УІНП склав карту нищення пам’ятників у Польщі й Україні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна