Представники АП України й Польщі домовилися зняти мораторій на ексгумацію

 

За підсумками польсько-українських переговорів у Кракові в п’ятницю, 17 листопада, сторони погодилися зняти мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт та спільного їх відновити.

Про це повідомляє на прес-служба президента України.

Переговори в рамках консультативного комітету президентів проводили зокрема заступник глави АП Костянтин Єлісєєв та державний секретар – керівником канцелярії президента РП Кшиштоф Щерський. Зустріч відбулася за дорученням президентів Петра Порошенка та Анджея Дуди.

“Сторони погодились з необхідністю зняти мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт та спільного їх відновлення. У цьому контексті було домовлено провести міжурядову зустріч на рівні віце-прем’єр-міністрів найближчим часом”, – зазначено в повідомленні.

“Українська та польська сторони домовились співпрацювати з відповідними місцевими органами влади з метою вирішення питань, що становлять обопільний інтерес”, – зазначили також в АП.

Зазначається, що учасники зустрічі підтвердили свою відданість зміцненню стратегічного партнерства між Україною та Польщею. Також співрозмовники обговорили підготовку до візиту президента Польщі Анджея Дуди до Харкова у грудні цього року.

У прес-релізі на сайті АП не йдеться про обговорення на зустрічі в Кракові заборони на в’їзд до Польщі українським “антипольським політикам”, про що останнім часом заявляє Варшава. А також – про відновлення зруйнованих у Польщі українських пам’ятників.

 

Читайте також:
Порошенко привітав Дуду зі святом: “Польща є прикладом для України”

МЗС готове захищати В’ятровича перед Польщею,
хоча та не підтверджує заборону на в’їзд

Як інформувала “Новинарня“, 7 листопада президент Польщі Анджей Дуда заявив, що люди з антипольськими поглядами займають важливі місця в українській політиці, і він чекає від президента Порошенка виправлення цієї ситуації.

Перед тим 2 листопада міністр закордонних справ РП Вітольд Ващиковський заявив, що Польща планує забороняти в’їзд громадянам України, які мають антипольські погляди.

Після цих заяв президент України Порошенко ініціював засідання консультаційного комітету з Польщею для зняття напруги між країнами.

Польські ЗМІ повідомляли про нібито заборону на в’їзд до Польщі для голови Українського інституту національної політики Володимира В’ятровича.

Підставою для таких рішень Варшави стало те, що УІНП зупинив для польського Інституту національної пам’яті видачу дозволів на встановлення, легалізацію пам’ятників та проведення ексгумацій в Україні, поки в Польщі не відновлять зруйновані там за останній час такі українські об’єкти.
Сталося це після того, як у квітні було знесено пам’ятник ветеранам УПА в Грушовичах.

12 листопада Володимир В’ятрович заявив, що мораторій на ексгумацію в місцях в Україні, де є польські могили, може бути знято після того, як польська сторона надасть бачення того, як будуть відновлені українські пам’ятники на території Польщі.

Читайте також:
Польща відкриває нові меморіали на Волині, незважаючи на заборону УІНП, – ЗМІ

У МЗС прокоментували заяву президента Польщі
про українських політиків з антипольськими настроями

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна