Державний вандалізм: уламками меморіалу УПА місцева влада в Польщі вимостила дорогу

 

Фрагменти демонтованого пам’ятника воїнам УПА в польському селі Грушовичі біля Перемишля використали для мощення доріг.

Це відбулося з ініціативи війта гміни Стубно Януша Слабіцького, який раніше розпорядився демонтувати монумент.

За його словами, до таких дій він вдався, бо передбачав, що українці збережуть уламки і “зроблять з них реліквію”.

“Камені були утилізовані. Служать польському суспільству. З них були зроблені дороги”, – повідомив Слабіцький в інтерв’ю виданню naTemat.pl.

Коли журналіст запитав, навіщо так було зроблено, місцевий голова визнав: “Я очікував, що бандерівці захочуть зробити з них реліквії і національну святиню. Тому я їм це унеможливив. Цинічно, зрештою. В іншій ситуації я повернув би це каміння, але знаючи, в якому напрямі це йде, то ми зробили так, як я сказав”.

Війт Януш Слабіцький наголосив, що немає шансів на відбудову цього пам’ятника. “Хіба що зміниться влада у цьому регіоні. Вдруге такої дурниці не допустимо”, – зазначив Слабіцький.

Як інформувала “Новинарня“, 27 квітня 2017 року, напередодні роковин операції “Вісла”, в селі Грушовичі під Перемишлем відбувся демонтаж пам’ятника полеглим воїнам УПА, який стояв на місцевому кладовищі із 1994 року.
Причиною демонтажу стало те, що місцева влада вважала пам’ятник нелегальним, заявляючи, що на цьому місці не було поховання.
Процес руйнування пам’ятника очолив лідер ультраправого “Національного руху” у Підкарпатському воєводстві Марек Кульпа (ФОТОРЕПОРТАЖ).

Варшава визнала дії місцевої влади законними.

У липні на місці пам’ятника встановили залізний хрест, який раніше був встановлений на зруйнованому меморіалі воякам УПА.
Зміст напису на хресті перекрутили, заявивши на його відкритті, що він присвячений “українцям, які не боялись рятувати поляків у 1944-43 роках від загибелі від рук УПА”.

Україна засудила демонтаж цього та інших українських меморіалів у Польщі. У зв’язку з цим УІНП оголосив мораторій на ексгумацію польських поховань та легалізацію польських меморіальних об’єктів в Україні.

Через це Варшава склала “чорний список” українських чиновників з “антипольськими поглядами”, заборонивши їм в’їзд до країни.

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович порівняв мощення дороги пам’ятниками з комуністичними методами.

“Бачимо, що це продовження у фазі загострення стосунків між Польщею та Україною, яке, на жаль, пронизує сучасну Польщу від верхівки – міністра закордонних справ до конкретного війта контрактної гміни. І маємо конкретний випадок, абсолютно брутальний, коли використовують каміння, яке було елементом пам’ятника на цвинтарі, для мощення доріг. Це дуже нагадує комуністичні підходи до пам’ятників, і це якраз показує, як низько впала культура в сусідній державі”, – сказав В’ятрович у коментарі ІА “Дивись”.

Читайте також:
“Чорний список” у дії: Польща не пустила в країну Святослава Шеремету.
МЗС викликає посла Пєкла

Представники АП України й Польщі домовилися зняти мораторій на ексгумацію

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна