“Він досить короткий”: Ващиковський про список українців, нев’їзних до Польщі

 

Польща не розкриває імена українських політиків, яким заборонено в’їзд до країни, однак цей список “досить короткий”.

Про це в інтерв’ю Dziennik Gazeta Prawna заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, передає Onet.pl.

Коментуючи правову основу для заборони в’їзду главі Українського інституту національної пам’яті Володимиру В’ятровичу, Ващиковський сказав, що “це людина, яка пропагує глибоко антигуманітарні, антиєвропейські цінності”.

За словами міністра, той факт, що “чорний список” короткий, “демонструє наше далекоглядне розуміння поглядів української сторони і рішучість у пошуках шляху прогресу у взаємних відносинах та небажання подальшої ескалації”.

Крім цього, Вітольд Ващиковський висловив сумнів, чи “лишається стратегічне партнерство з Польщею ціллю Києва”.

Глава польської дипломатії заявив, що під час останнього візиту до України він не досяг прогресу навіть “у найпростіших питаннях”.

Ващиковський також підкреслив, що перспективи запланованого візиту президента Польщі Анджея Дуди до Харкова будуть залежати від “готовності української сторони враховувати конструктивні пропозиції”.

Читайте також:
Порошенко привітав Дуду зі святом: “Польща є прикладом для України”

МЗС готове захищати В’ятровича перед Польщею,
хоча та не підтверджує заборону на в’їзд

Як інформувала “Новинарня“, 7 листопада президент Польщі Анджей Дуда заявив, що люди з антипольськими поглядами займають важливі місця в українській політиці, і він чекає від президента Порошенка виправлення цієї ситуації.

Перед тим 2 листопада міністр закордонних справ РП Вітольд Ващиковський заявив, що Польща планує забороняти в’їзд громадянам України, які мають антипольські погляди.

Після цих заяв президент України Порошенко ініціював засідання консультаційного комітету з Польщею для зняття напруги між країнами.

Польські ЗМІ повідомляли про нібито заборону на в’їзд до Польщі для голови Українського інституту національної політики Володимира В’ятровича.

Підставою для таких рішень Варшави стало те, що УІНП зупинив для польського Інституту національної пам’яті видачу дозволів на встановлення, легалізацію пам’ятників та проведення ексгумацій в Україні, поки в Польщі не відновлять зруйновані там за останній час такі українські об’єкти.
Сталося це після того, як у квітні було знесено пам’ятник ветеранам УПА в Грушовичах.
12 листопада Володимир В’ятрович заявив, що мораторій на ексгумацію в місцях в Україні, де є польські могили, може бути знято після того, як польська сторона надасть бачення того, як будуть відновлені українські пам’ятники на території Польщі.

Читайте також:
Польща відкриває нові меморіали на Волині, незважаючи на заборону УІНП, – ЗМІ

У МЗС прокоментували заяву президента Польщі
про українських політиків з антипольськими настроями

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна