У польському селі Верхрата на місці зруйнованого націоналістами українського меморіалу встановили хрест

 

На цвинтарі у польському селі Верхрата на місці зруйнованого націоналістами українського меморіалу встановили хрест.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в неділю, 3 листопада, на своїй сторінці у Facebook написав польський активіст Томаш Барт.

“Хрест встановлений сьогодні на місці зруйнованої могили на цвинтарі в с. Верхрата (Польща)”. – зазначив Барт.

“Ми не хочемо, щоб історія повторилася. У поляків і українців вона була трагічною. Ми хочемо будувати сучасне і майбутнє на тих цінностях, які завжди були нам близькі”, – цитує “Gazeta Wyborcza” учасників заходу в селі Верхрата.

Видання “Збруч” зазначає, що аналогічна акція пам’яті відбулася ще й в Монастирі, іншому польському селі.

“Це дні, коли ми, за віковічною в наших краях християнською традицією, згадуємо і обіймаємо пам’яттю всіх померлих: тих, хто відійшов, і тих, хто загинув, — в різних історичних обставинах, незалежно від чиїх рук, незалежно від національності чи релігійної конфесії. Цього року ми не випадково вибрали Верхрату і Монастир, бо три роки тому, у жовтні 2016 року, тут були знищені могили і надмогильний пам’ятник: вандали розбили не тільки таблицю з прізвищами похованих, а й хрест. Польська держава досі публічно не засудила ні актів вандалізму, ні злочинців, що його здійснили. Ми не хочемо, щоб історія повторилася, ми хочемо будувати сьогодення і майбутнє на спільних цінностях, які завжди були нам близькі”, – сказала активістка Ізабела Хруслінська.

Священники двох католицьких конфесій – грекокатолицької та римокатолицької – відслужили на цвинтарі панахиду.

Фото: Збруч

За українським звичаєм, на хрестах та деревах в лісі навколо могил замордованих НКВДистами воїнів УПА пов’язали вишиті рушники.

Зазначається, що активісти просто над могилами зачитали документ – “Спільний заклик польських громадянських середовищ – голос пам’яті”.

“… Ми спостерігаємо небезпечний розвиток ситуації у політичному вимірі: питання українських могил та пам’ятників, зруйнованих у Польщі, вплетене у міжнародні суперечки обох держав. Тим самим польських громадян української національності позбавляють права брати участь у дискусії про їхню історичну спадщину в статусі партнерів, їх роблять заручниками польської зовнішньої політики. Деякі можновладці та державні чиновники вирішили зміцнити свою політичну позицію, намагаючись залякати українську меншину. У ганебній кампанії вони не цуралися публічного цькування активістів української спільноти, наклепів та маніпулювання історичними фактами”, – йдеться у тексті звернення.

“Закликаємо: ми не будемо миритися зі знищенням могил, кладовищ та пам’ятників! Ми знаємо, що вони часто пов’язані з важким минулим. У Польщі є місця пам’яті з часів поділів країни, повстань, двох світових воєн. Є могили німецькі, російські, шведські, українські. А польська традиція – це пошана до померлих! Нехай вони спочивають спокійно. Ми закликаємо: опам’ятаймося! Байдужість, як і мова ненависті, повні агресії написи на будинках, руйнування надгробків, напади на учасників процесії, людей, що моляться на могилах предків – знищують наш спільний дім. Вони отруюють думки наших дітей. Вони призводять до пожежі, з якої ніхто не вийде уцілілим”.

Кам’яний хрест на кладовищі у Верхраті було встановлено 1993 року на могилі 13 вояків УПА, а також цивільних померлих. Пам’ятник мав легальний статус і охоронявся згідно з міжнародною угодою між Україною та Польщею.

Як інформувала “Новинарня“, меморіал у селі Верхрата Любачівського повіту Підкарпатського воєводства Польщі, зруйнований вандалами в жовтні 2016 року.  Відповідальність за плюндрування могили взяли на себе радикальні націоналісти з організації “Табір великої Польщі” (Oboz wielkiej Polski).

Читайте також:
“Візьміть хоча б Верхрату”: В’ятрович назвав умову, за якої полякам дозволять ексгумацію могил в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна