Польща продовжила тимчасовий захист українців. Але змінить умови виплат

Умови виплати 800+ для громадян України, які перебувають у Польщі, буде змінено. Зокрема, це стосується сімей із дітьми. Виплачувати допомогу у розмірі 800 злотих (програма 800+) продовжать українцям з дітьми за умови, що діти готуються до дитячого садка чи здобувають певне навчання. Проте тимчасовий захист українців у Польщі продовжили до кінця вересня 2025 року.

Про це заявив під час прес-конференції після засідання уряду віце-прем’єр-міністр Владислав Косіняк-Камиш.

Він наголосив, що ці кошти будуть виплачуватися за певних обставин.

“Виплати 800+ та інші допомоги будуть доступні для всіх сімей, в яких діти ходять до школи, якщо ми матимемо підтвердження перебування у Польщі. Було багато інформації, що люди отримують допомогу і одразу виїжджають до України. Ми ущільнюємо систему, робимо її більш прозорою. Будемо підтримувати громадян України, які мусили тікати від війни, які знайшли притулок у Польщі, але очікуємо також чітких і зрозумілих правил”, – заявив міністр, його цитує “Лівий берег” з посиланням на польські ЗМІ.

Проте зміни до закону також передбачають скасування грошових пільг, пов’язаних з компенсацією витрат на проживання та харчування біженців з України.

Польський віце-прем’єр додав, що закон набуде чинності 1 липня, за винятком деяких положень.

Довідково:
Програма “Сім’я 800+”, або, як її коротко називають, “800+”, – це допомога для батьків, тимчасових опікунів та осіб, які здійснюють альтернативну опіку над дитиною. Її можуть отримати ті громадяни України, які в’їхали на територію Польщі після 23 лютого 2022 року.
Цю грошову допомогу призначає та виплачує заклад соціального страхування.
Допомога “800+” виплачується щомісяця в розмірі 800 злотих на одну дитину. Ця сума може бути меншою лише в двох випадках: якщо дитина народилася в місяці, коли нараховується допомога, або якщо їй виповнилося 18 років.

Читайте також:
Литва продовжила тимчасовий захист для українців і термін вивчення мови

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна