Литва продовжила тимчасовий захист для українців і термін вивчення мови

Уряд Литви продовжив тимчасовий захист для українців ще на рік – до березня 2025 року. Також продовжено термін, протягом якого від біженців з України не вимагатимуть знання литовської мови для працевлаштування.

Про це повідомляє LRT.

У рішенні уряду йдеться, що “іноземці, яким надано або було надано тимчасовий захист у Литовській Республіці, звільняються від вимоги щодо володіння державною мовою для працевлаштування протягом 3 років після надання тимчасового захисту в Литві”.

“Можливості для українців вивчати литовську мову будуть і надалі надаватися за допомогою заходів, що фінансуються Службою зайнятості, або через систему індивідуальних навчальних рахунків”, – зазначається в листі-роз’ясненні міністерства освіти, науки і спорту Литви.

У середині березня 2023 року Литовська мовна інспекція поінформувала політиків, що з березня 2024 року вона почне перевіряти рівень володіння мовою українських біженців, які працюють у країні, як того вимагає закон.

У листі йшлося про те, що якщо роботодавці не нададуть сертифікат про проходження мовного тесту їхніми працівниками, “мовна інспекція та муніципальні мовні органи будуть змушені вжити заходів”.

За даними Міністерства соціального захисту та праці, з початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в Литві було працевлаштовано майже 30 000 українців.

Читайте також:
Конституційний суд Латвії: депортація через незнання державної мови є обґрунтованою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна