Попри розведення на Донбасі, РФ не погоджується на “нормандський” саміт до кінця року

 

На думку Кремля, говорити про проведення саміту в “нормандському форматі” до кінця 2019 року передчасно.

Про це у вівторок, 5 листопада, сказав журналістам у Москві прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков, передає УНІАН.

“Ми дуже уважно відстежуємо ситуацію. Безперечно, будь-які повідомлення про те, що розведення сил зривається, викликають глибоку стурбованість. Ми сподіваємося, що, попри труднощі, процес буде завершено, фіналізовано”, – сказав Пєсков.

“Росія, і президент Путін, виступає за продовження роботи в «нормандському форматі», хоче якомога швидше провести саміт у «нормандському форматі». Разом з тим, [Володимир Путін] вважає, що цей саміт має бути добре підготовлений для забезпечення відповідної результативності”, – зазначив Пєсков.

“Поки що передчасно говорити. Поки що, як і раніше, дуже багато питань залишається на порядку денному”, – заявив речник Путіна, відповідаючи на запитання про те, чи бачать у Кремлі шанси провести саміт до кінця року.

На запитання, що має міститися в документі “нормандської четвірки” (лідери України, Німеччини, Франції та РФ) за підсумками саміту, Дмитро Пєсков відповів: “Не можу сказати. Ведеться така дискретна підготовча робота. Було б неправильно вести її в публічному режимі, це не сприяло б процесу підготовки і якнайшвидшому проведенню зустрічі”.

Як повідомляла “Новинарня“, розведення військ у Золотому й Петрівському стало умовою Росії щодо проведення зустрічі у “нормандському форматі”.

Розведення військ у Золотому на Луганщині почалося 29 жовтня та, відповідно до заяв ОБСЄ, успішно завершилося 1 листопада. Наступні заходи з розмінування і розбирання фортифікаційних споруд триватимуть 30 днів.

Водночас розведення сил у районі села Петрівське на Донеччині, яке мало початися 4 листопада, було відтерміноване українською стороною через зафіксовані протягом останніх семи днів обстріли. Штаб ОС переніс відведення на 8 листопада.

4 листопада міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що у вересні з боку Росії було лише дві вимоги для проведення саміту “нормандського формату”: визнання Києвом “формули Штайнмаєра” та розведення на трьох ділянках – у Станиці Луганській, Золотому і Петрівському. Пристайко зазначив, що “ми завершуємо зараз третю ділянку”.

Водночас, за словами Пристайка, “російська сторона зараз почала говорити про документ, який сторони мають узгодити, щоб лідери з ним працювали. Цієї вимоги не було, хоча, загалом, якщо це документ, який буде за результатами зустрічі, – це можна підготувати, щоб дійсно лідери не сиділи і на чистому листі не починали писати результат”.

Раніше Пристайко заявляв, що “нормандська зустріч” відбудеться протягом листопада.

На швидшій зустрічі з Путіним у “нормандському форматі” наполягає президент України Володимир Зеленський.

Читайте також:
“Приниження нашої армії”: ОБСЄ при розведенні переписує номери автоматів ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна