Загороднюк відмовився коментувати ймовірну втрату 30 населених пунктів під час розведення сил

 

Очільник Міноборони України Андрій Загороднюк проігнорував питання про можливу втрату контролю над 30 населеними пунктами на Донбасі у разі відведення ЗСУ на позиції 2016 року.

Як передає “Новинарня“, про це міністра спитали під час години запитань до уряду у п’ятницю, 18 жовтня.

За словами глави обронного відомства, говорити про це рано.

“Взагалі це питання не коментуємо… Ми зараз не говоримо взагалі про інші ділянки. Ми говоримо тільки про дві ділянки (Золоте і Петрівське, – “Н”)”, — заявив міністр.

Загороднюк сказав, що зараз не можна виконати розведення сил навіть у Петрівському і Золотому, адже окупаційні сили РФ не дотримуються домовленості про семиденне припинення обстрілів, необхідне для початку відводу ЗСУ.

Він також зазначив, що відсутність порушень режиму припинення вогню на ділянках розведення передбачає, зойрема, й відсутність обстрілів зі стрілецької зброї.

“Підрозділам, які розгорнуті в межах ділянок розведення, визначені завдання щодо організованого та поетапного зайняття рубежів і позицій поза межами ділянок розведення. Відновлення фортифікаційних споруд здійснюється інженерними підрозділами. Чому відновлення? Тому що ми вже були на цих позиціях у 2016 році. Вони були підготовлені у 2016 році — зараз закінчується їх відновлення”, – сказав очільник Міноборони, відповідаючи на запитання щодо готовності позицій, на які мають відводитися українські військовослужбовці.

Андрій Загороднюк також зауважив, що Головним управління оперативного забезпечення Збройних сил України організована доставка та видача матеріальних засобів з польових складів для забезпечення будівництва (відновлення) фортифікаційних споруд в районах відведення військ.

Він також додав, що порядок виконання завдань силами і засобами, які входять до складу Об’єднаних сил визначено Планом застосування Об’єднаних сил, що передбачає дії за різних умов обстановки.

Відповідаючи на запитання щодо здійснення захисту цивільного населення у “сірій зоні” від дій ДРГ та обстрілів, Міністр оборони зазначив, що він здійснюватиметься відповідно чинного законодавства.

“Захист забезпечуватиметься представниками Національної поліції та іншими силами безпеки у взаємодії з військо-цивільними адміністраціями. Підрозділи Збройних сил будуть утримуватися в готовності до негайного реагування на порушення домовленостей щодо відведення військ, та у разі відновлення обстрілів, займуть позиції відповідно визначених планів”, – сказав Загороднюк.

Як інформувала “Новинарня”, на переговорах ТКГ в Мінську 21 вересня 2016 року було підписано угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського.
Угода передбачає відведення по 1 кілометру кожної зі сторін.

Представник України в ТКГ Євген Марчук пояснював, що перші три ділянки “важливі не з військової, а з гуманітарної точки зору”: наприклад, у Станиці Луганській є підірваний міст біля КПВВ, і літнім людям дуже складно ходити по цьому мосту.

У 2016 році часткове розведення сил відбувалося тільки в районах Золотого і Петрівського на Донеччині. У Станиці Луганській відведення було багаторазово зірване через незгоду сторін здавати вигідні позиції і, формально, через щотижневі поодинокі обстріли.

Представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма на початку червня 2019 року повідомив, що в Мінську на засіданні ТКГ досягнуто домовленості про “режим тиші” в Станиці Луганській з 10 червня і наступне розведення сил.

26 червня опівдні розпочалося відведення військ: українські військові відійшли з однієї з позицій перед КПВВ “Станиця Луганська” на кілька сотень метрів.
У пресцентрі штабу ООС зазначили: українською стороною вжито усіх необхідних заходів, і відведення сил і засобів не послаблює оборонні можливості українських підрозділів на визначеній ділянці.

Відтак українські війська закріпились на південній околиці Станиці поблизу КПВВ. Бойовики також відвели свої війська, що засвідчила місія ОБСЄ. Якщо раніше ЗСУ і російських окупантів розділяли 380 метрів, то тепер дистанція зросла до понад двох кілометрів.
Водночас, за даними ЗМІ, бойовики де-факто залишаються на підходах до мосту, лише надягли жилети “СЦКК”.

На засіданні Тристоронньої контактної групи було заплановано ремонт мостового переходу на КПВВ.
Згідно з досягнутими домовленостями, сторони одночасно мали розпочати ремонт мосту: українська сторона відновить завалений проліт, а ОРЛО — покриття та огородження.

7 липня у рамках робочої поїздки президент Володимир Зеленський відвідав Станицю Луганську і пройшов далі нульової позиції Збройних сил України вглиб зони розведення. Разом із президентом Європейської ради Дональдом Туском Зеленський дійшов до зруйнованого мосту, через який люди перетинають лінію розмежування.
25 липня українським інженерам вдалось обстежити міст у Станиці Луганській з третьої спроби.

22 серпня спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік заявив, що українська сторона закінчила розмінування і заявила про готовність почати ремонтні роботи, включаючи усунення фортифікаційних споруд.

2 вересня президент Зеленський оголосив про початок відновлення зруйнованого мосту у Станиці Луганській – після того, як було розібрано блокпост на непідконтрольній українським військовим частині переправи. Ремонт транслюється онлайн через вебкамеру.
Очікується, що роботи будуть завершені до середини чи кінця листопада.

Повторне рішення про розведення сил поблизу Петрівського та Золотого ухвалили 1 вересня на зустрічі Тристоронньої контактної групи у Мінську.
Як заявив згодом командувач операції Об’єднаних сил генерал-лейтенант Володимир Кравченко, тривають підготовчі заходи з повного відведення військ на лінії розмежування.

Згодом розведення стало умовою Росії щодо проведення зустрічі у “нормандському форматі”.

На ТКГ в Мінську датою розведення військ у районі Золотого й Петрівського назвали 7 жовтня (день народження президента РФ Володимира Путіна).

За даними української сторони СЦКК, збройні формування РФ на початку жовтня вчиняли обстріли на ділянках розведення сил та засобів у напрямку н.п. Богданівка та Золоте-4.
Такі обстріли відбувалися зокрема 4-6 жовтня.

Для попередніх розведень умовою було щонайменше тижневе дотримання “режиму тиші” на ділянці”.

6 жовтня Нацполіція України оголосила, що посилює присутність у смт Золоте 19 своїми патрульними і що після відведення ЗСУ без їхнього захисту залишаться 122 будинки.

Того ж дня лідер партії “Національний корпус”, колишній нардеп, перший командир полку “Азов” Андрій Білецький разом з іншими ветеранами АТО/ООС прибув у Золоте та заявив про готовність захищати селище у випадку відводу військ, оскільки влада хоче залишити місцевих мешканців “без прикриття, на поталу так званим Л/ДНР”.

При цьому волонтери поширюють звернення місцевих мешканців із проханням до президента Зеленського не відводити війська. Вони наголосили, що після відведення залишиться без захисту й село Катеринівка, взяте під контроль ЗСУ у лютому 2018 року.

7 жовтня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що розведення військ у Золотому й Петрівському відкладається через недотримання 7-денного “режиму тиші”. Це підтвердив і міністр оборони Андрій Загороднюк.

Начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак під час перебування на Луганщині розповів, що розведення військ має відбутися дзеркально на відстань один кілометр від лінії зіткнення в обидві сторони, до рубежів 2016 року.

За словами представників “Нацкорпусу”, в районі Золотого станом на 9 жовтня протестують проти відведення військ близько 200 активістів.

9-10 жовтня представники “ДНР” і “ЛНР” та ОБСЄ чекали сигналу білих ракет – згоди ЗСУ – на розведення військ на обох ділянках, і в Петрівському, і Золотому – однак реакції з українського боку не було.

15 жовтня на засіданні Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Сході України не вдалося домовитися про нову дату розведення сил у Золотому і Петрівському. Спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік за підсумками засідання ТКГ підтвердив, що кількість порушень режиму “тиші” різко збільшилася, але водночас заявив, що сторони підтвердили прихильність до припинення обстрілів.

Читайте також:
“Золоте – це Україна”. Місцеві мешканці звертаються до Зеленського, аби не відводив ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна