Парламент Нідерландів проголосував за розслідування ролі України в катастрофі МН17

 

Парламент Нідерландів у вівторок, 8 жовтня, одноголосно підтримав пропозицію депутатів про додаткове розслідування щодо незакриття повітряного простору України над Донеччиною в момент аварії малазійського “Боїнга” рейсу МН17 в 2014 році.

Про це написав член Християнсько-демократичної партії Нідерландів (CDA) Кріс ван Дам на сторінці у Twitter.

“…Одноголосно було прийнято пропозицію про подальше встановлення фактів щодо закриття повітряного простору України”, — написав він.

За словами міністра закордонних справ Нідерландів Стефана Блока, таке розслідування – непросте завдання, тому що потребує співпраці Росії. “Йдеться також про їхній повітряний простір”, – сказав він.

Як відомо, 2015 року Нідерландська рада безпеки заявляла, що Україна повинна була закрити свій повітряний простір, аргументуючи це тим, що тоді рейс MH17 мав би обрати інший маршрут до Куала-Лумпура, і літак не збили б.

Як зазначив посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов, Києву немає чого приховувати, і український уряд готовий надати всю необхідну інформацію. Водночас посол вказав, що це розслідування відволікатиме від пошуку винуватців збиття МН17, передає “Європравда”.

Читайте також:
Справа MH17: п’ять країн підписали спільний меморандум щодо фінансування суду

Нідерланди: суд у справі збитого “Боїнга” MH17 пройде в Гаазі

Справа MH17: з’явилося відео розслідування Міжнародної слідчої групи

Як писала “Новинарня“, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам-Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, всі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

Особу одного з російських фігурантів прослуховувань, опублікованих JIT, вдалося встановити – це російський військовий Сергій Дубинський (Дубінський) “Хмурий”.

5 червня 2017 року волонтерська команда розслідувачів Bellingcat заявила, що їм вдалося виявити “відсутню ланку” для ідентифікації російського “Бука”, який збив малайзійський “Боїнг”. Вони знайшли в соцмережах фотографію, на якій видно маркування ЗРК “Бук” №332, знятого до його транспортування в колоні до України в червні 2014 року.

Розслідувачі стверджують, що “Бук” був приписаний до 53-ї зенітно-ракетної бригади ЗС РФ з Курська. Експертам вдалося з’ясувати маршрут та визначити коло інших осіб, які могли бути причетні до транспортування ЗРК по російській території.

24 травня 2018 року те саме заявила Міжнародна слідча група: рейс MH17 збив “Бук” російської 53-ї бригади з Курська.

19 червня 2019 року  Об’єднана слідча група назвала імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака. Це – Сергій Дубинський (“Хмурий”), Ігор Гіркін (“Стрелок”), Олег Пулатов (“Гюрза”), Леонід Харченко (“Кріт”).
Також підозрюваним визнали колишнього бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, затриманого СБУ в ОРДЛО і відданого в Росію в рамках обміну полоненими.

Парламент Нідерландів 12 червня 2018 року схвалив угоду між Гаагою й Києвом з метою спростити можливе переслідування осіб, відповідальних за аварію малайзійського “Боїнга”. Затверджений договір закріплює положення про те, що судовий процес відбудеться в нідерландському суді. Відповідно до угоди, якщо будуть винесені обвинувальні вироки, вони можуть бути приведені у виконання на території України – у разі, якщо засуджених не видадуть Нідерландам.

Заклики про розслідування ролі України у збитті “Боїнга” вже звучали в парламенті Нідерландів у 2018 році. Тоді партії CDA і SP, що перебували в опозиції, виступили за те, щоб відповідальність за катастрофу поклали частково і на Україну. Зараз CDA входить в правлячу коаліцію з партією прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте.

Суд над підозрюваними у збитті малайзійського “Боїнга” розпочнеться у березні 2020 року.

У Росії назвали “голослівними” обвинувачення Міжнародної спільної слідчої групи щодо причетності російських військовослужбовців до катастрофи МН17.
Російські дипломати стверджують, що у слідчих немає “конкретних доказів”, і заявляють, що  доводи слідчої групи сформульовані “зокрема за підтримки сумнівних джерел інформації”

Провідні держави світу, а також міжнародні структури закликають Росію взяти на себе відповідальність за катастрофу.

Читайте також:
Микола Федорович “Дельфін”. Встановлено російського генерала,
що був ключовою фігурою у збитті рейсу MH17

Австралієць, троє дітей якого загинули в MH17, написав Трампу обуреного листа

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна