Названо ім’я російського офіцера, який привіз на Донбас “Бук” для “Боїнга”. Його брат – киянин

Міжнародна команда розслідувачів Bellingcat оприлюднила доповідь, в якій міститься висновок: перевезення ракетної установки “Бук”, що вірогідно збила малайзійський “Боїнг” рейсу MH17, здійснював відставний російський офіцер Сергій Дубинський, уродженець України.

Відповідний звіт опублікований на сайті Bellingcat.

Водночас спільнота розслідувачів “Інформнапалм” зазначає, що в Дубинського є рідний брат, який мешкає і займається бізнесом у Києві.

Bellingcat відштовхувався від запису телефонних розмов терористів щодо збитого літака, оприлюднених СБУ 18 липня 2014 року. У тих матеріалах російський офіцер із позивним “Хмурий” був ідентифікований спецслужбою як Сергій Миколайович Петровський.

Однак розслідувачі встановили, що справжнє прізвище цієї особи інше – Дубинський, Сергій Миколайович.

У Росії він вийшов в запас в чині полковника, в “армії ДНР” йому дали найвище звання – “генерал-майор”.

Зараз він мешкає на хуторі Большой Лог Аксайського району Ростовської області.

30 листопада 2014 року інтерв’ю з “генералом” Сергієм Миколайовичем Петровським було опублікований на російському сайті Politikus. З розмови випливає, що він був тоді начальником “Головного розвідувального управління (ГРУ) Донецького народної республіки” і що його військова кар’єра почалася в Радянській армії в 1984 році, коли він брав участь у війні в Афганістані.

У 90-х роках Дубинський брав участь у війнах в Осетії та Чечні, де вочевидь познайомився з Ігорем Гіркіним (“Стрєлков”, ватажок бойовиків “ДНР” на початку війни 2014 року).

Раніше інтерв’ю з “Хмурим”, на той час полковником, було опубліковане в 2003 році на сайті “Известий”.

Ще один блог від 28 листопада 2014 року описує “Хмурого” як користувача з ніком “Плохой солдат” із форуму сайту Антикваріат.ру, який цікавиться військовими реліквіями та регулярними повідомленнями Гіркіна про війну в Україні.
На цьому ж форумі він написав 19 липня 2014 року, що він полковник Сергій Миколайович Петровський, заступник “міністра оборони Донецької народної республіки” з розвідки.

З облікового запису електронної пошти Гіркіна, який був зламаний в травні 2014 року, було з’ясовано справжнє ім’я “Хмурого”, “Зуба”, “Плохого солдата” – 28 квітня 2014 року Сергій Дубинський написав з адреси [email protected]: “Ігоре, це Зубр, привіт, ти досі пам’ятаєш мене?”

Відтак нескладно з’ясувати, що користувач Mail.ru Дубинський народився 9 серпня 1962 року і жив в Донецьку, Україна.
В Афганістані він відомий також як “Карахан”, служтв там у 1985-1987 роках (старший лейтенант, заступник командира розвідроти мотострілецького полку). Також служив на Кубі, працював в Африці. Закінчив академію Генштабу.

Профіль Дубинського є також у базі “Миротворця”.

7 лютого 2017 року InformNapalm опублікував додаткову інформацію про Сергія Дубинського: у дитинстві він жив у містечку Велика Новосілка на заході Донецької області.

Його нинішнє місце проживання: хутір Большой Лог Ростовської області, вулиця Молодіжна, 4в.

“Інформнапалм” пише:

“У 2004 році Дубинський знову звільнився в запас, однак при пересиланні особиста справа загубилося, тому він де-факто залишився на службі. При цьому йому вдалося оформити отримання пенсії, яку з часом «справедливий російський суд» зобов’язав повернути (цей епізод став відправною точкою для «Хмурого» в історії з Донбасом).

– У 2005 році він переїхав жити до матері у (Велику) Новосілку. Справа в тому що його службова квартира залишилася колишній (дружині), а в Росії жити йому було ніде, – поділився друг дитинства Сергія Дубинського. – З матір’ю вони жили на Радянській, 56, квартира 11. Життя в нього не йшло. Свою пенсію він спускав за кілька днів на бухло і баб. Потім тягнув гроші з материнської пенсії і жебрав по знайомих і сусідах. Пив він по-чорному, за що місцеві дали йому прізвисько «П’яний Роджер». Якийсь час Сірий прожив у Новосілці, а потім перебрався в дачний будиночок в село Сторожеве (Великоновосілківський район). Там він жив приблизно до червня 2014-го.

У 2011-2012 роках у «Хмурого» почалася чорна смуга. Під час однієї з ревізій в частинах Південного військового округу РФ було виявлено незаконну виплату йому пенсії з 2004 року. Почався судовий розгляд, в результаті якого суд зобов’язав «Хмурого» повернути отримані гроші. Після цього Дубинський звернувся до командування Південного військового округу РФ з проханням відновити його особисту справу і документально оформити його звільнення в запас із нарахуванням пенсії. Для вирішення цих питань в березні 2012 року він відправився в управління кадрів округу, де йому видали припис в розпорядження командира військової частини 11659 (22-га окрема бригада спецпризначення ГРУ генштабу РФ, населений пункт Степний, Ростовська область) для постановки на всі види забезпечення і підготовки до звільнення в запас.

У квітні «Хмурий», нарешті, домігся свого і був звільнений в запас у званні полковника. Причому весь цей час він перебував у списках своєї частини фіктивно, фактично проживаючи на території України. Швидше за все, такими привілеями Дубинський користувався не просто так …

Натомість він потрапив до списків «іхтамнетів» ГРУ ГШ РФ, яке вже тоді готувалося до агресії в Україні. Підтвердженням цьому можна вважати поспішний виїзд «Хмурого» в червні 2014-го в РФ і практично моментальну появц в Слов’янську в компанії свого друга по Другій чеченській війні Ігоря Гіркіна-Стрєлкова на посаді «заступника командувача армії ДНР».

На окупованій українській території Сергій Дубинський створює роту спецназу і розвідувальний відділ, штаб якого розташовувався спочатку в Краматорську.

Надалі на базі створених підрозділів він сформував так зване “головне розвідувальне управління ДНР”, яке благополучно і очолив.

На початку 2015 року «Роджер» покинув «ДНР» і остаточно перебрався в Росію”.

Як пише Bellingcat, на осінньому фото 2014 року Дубинський позує поруч із російським актором Михайлом Пореченковим , який відвідав Донецьк 30 жовтня, а і грудні – з російським актором Іваном Охлобистіним.

На цих фото його мундир має символіку спецназу ГРУ.

“Здається, що Дубинський покинув Донецьк в на початку 2015 року, і йому навіть був заборонений в’їзд в “ДНР” через вимагання грошей із підприємців”, – пише Bellingcat.

Новий будинок Сергія Дубинський, де він (і його родина) досить імовірно, живуть з 2015 року на хуторі Большой Лог, фотографія завантажена 8 серпня 2016

Сергій Дубинський сидить в Can-Am Commander XT, швидше за все, перед своїм будинком, фотографія завантажене 4 серпня 2016

Висновок Bellingcat такий: “Людина, чий телефон прослуховувався Службою безпеки України 17 липня 2014 року, відповідно до чого СБУ визначила, що ця особа бере участь у транспортуванні ракетного комплексу “Бук” в Україну, – – Сергій Миколайович Дубинський на прізвисько “Хмурий”, російський ветеран війни і відставний полковник, який служив у 22-й бригаді спецназу ГРУ”.

Як пише “Інформнапалм”, у Сергія Дубинського є рідний брат, Роман Миколайович Дубинський, 17 січня 1967 р. н.

Роман є громадянином України, уродженцем смт Велика Новосілка, в різний час проживав у рідному селищ і в Донецьку, зараз абсолютно спокійно проживає в Києві, де є засновником і керівником ТОВ “Флора-інжиніринг” (вул. Щекавицька, 37/48, офіс 1).

Читайте також:
Генпрокуратура встановила сто людей, причетних до збиття з “Бука”
літака рейсу MH17

Bellingcat: Із записів можна встановити, хто з керівництва РФ дав наказ
“Буку” збити “Боїнг”

Як відомо, літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року біля Тореза в Донецькій області (район, підконтрольний бойовикам “ДНР”).
Загинули 298 осіб, що перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн.
Міжнародне розслідування доводить, що літак збито ракетним комплексом, який прибув із Росії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна