УАПЦ офіційно припинила існування

 

Українська автокефальна православна церква офіційно припинила своє існування.

Відповідне оголошення опублікували в парламентській газеті “Голос України” від 14 серпня № 153 (7159).

“29 липня 2019 року до єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення релігійної організації “Патріархія Української Автокефальної Православної Церкви” шляхом реорганізації, а саме шляхом приєднання до релігійної організації “Київська митрополія Української Православної Церкви”(Православної Церкви України)”, — йдеться в оголошенні.

Зазначається, що термін заявлення вимог кредиторами — до 3 жовтня 2019 року.

Через ліквідацію УАПЦ усі довіреності, видані на її ім’я до 29 липня, відкликано.

Як інформувала “Новинарня“, 11 жовтня 2018 року, за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Константинополь оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про ставропігію в Києві.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

Цей процес модерували призначені Вселенським патріархатом екзархи Іларіон і Даниїл.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває євхаристійний зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Раніше Синод УПЦ МП вимагав вислати з України екзархів Константинополя.

11 листопада УПЦ Московського патріархату заявила про припинення співслужіння з Константинополем за прикладом РПЦ, не визнавши рішення Фанару про автокефалію для України.

29 листопада синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проект статуту цієї церкви, частиною якого стане томос.

Президент Петро Порошенко оголосив про проведення Об’єднавчого собору 15 грудня.

УПЦ КП 13 грудня заявила, що Вселенський патріарх Варфоломій Константинопольський, “перший серед рівних” у світовій православній ієрархії, 6 січня передасть томос – указ про надання автокефалії (незалежності) – новообраному предстоятелю помісної православної церкви в Україні.

6 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій передав томос про автокефаліюПравославної церкви України митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Читайте також:
“Зупиніть рейдерську атаку на УПЦ КП”: Філарет звернувся до Зеленського і ОБСЄ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна