“Зупиніть рейдерську атаку на УПЦ КП”: Філарет звернувся до Зеленського і ОБСЄ

 

Колишній патріарх УПЦ Київського патріархату Філарет звернувся до президента України Володимира Зеленського та Організації з безпеки та співробітництва в Європі через ліквідацію УПЦ КП.

Також 31 липня Філарет заявив про позов до суду на Міністерство культури через зняття з реєстрації УПЦ Київського патріархату.

Як повідомляє “Радіо Свобода”, на думку Філарета, парафіян УПЦ КП “фактично силою змушують належати до іншої конфесії – Православної церкви України”.

“Прошу вас силою міжнародного авторитету допомогти не допустити незаконну ліквідацію нашої церкви Міністерством культури України”, – йдеться в його зверненні до координатора проєктів ОБСЄ в Україні Генріка Вілладсена, датованому 30 липня.

У зверненні до президента Зеленського експатріарх заявляє про “рейдерську атаку на майно УПЦ Київського патріархату”, яку нібито очолює предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Нагадуючи про процес ліквідації УПЦ КП, Філарет попросив у президента “безпосереднього втручання і припинення цього беззаконня”.

Читайте також:
“Хвороба змінила його невпізнанно”: Філарет дав телеканалу “Россия 24” розгромне інтерв’ю про томос

Як інформувала “Новинарня“, 5 січня 2019 року в Стамбулі, в соборі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання томосу про автокефалію Православної церкви України. 6 січня томос було вручено предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію.

Раніше, 11 жовтня 2018 року, за результатами Синоду в Стамбулі, Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Патріарх Варфоломій оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про свою ставропігію в Києві.

29 листопада синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проект статуту цієї церкви, частиною якого стане томос. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору в Києві.

Собор у Софії Київській відбувся 15 грудня. Главою церкви обрали митрополита Бориспільського і Білоцерківського Епіфанія.
Тоді ж УПЦ КП на чолі з патріархом Філаретом ухвалила рішення про саморозпуск та долучення до ПЦУ.

Однак 20 червня відбувся так званий “помісний собор” УПЦ Київського патріархату, на якому почесний патріарх Філарет заявив про скасування рішення архієрейського собору 15 грудня 2018 року про саморозпуск УПЦ КП і про те, що він не приймає томос про автокефалію, виданий Константинополем ПЦУ.

30 липня Філарет звернувся до міністра юстиції Павла Петренка з проханням продовжити реєстрацію УПЦ Київського патріархату.
У свою чергу, Міністерство культури України виступило з заявою, в якій зазначило, що УПЦ Київського патріархату вже ліквідована.

Читайте також:
Філарет каже, що співпраця з КДБ – не гріх. І розповів про контакт з СБУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна