У “Лефортово” полонений матрос Зінченко сидить у камері з екс-міністром

 

Український моряк В’ячеслав Зінченко, захоплений у полон росіянами в нейтральних аодах у Чорному морі, сидить у московському СІЗО “Лефортово” у двомісній камері з колишнім міністром однієї з кавказьких республік.
Про це розповів адвокат Микола Полозов, який координує роботу захисників полонених українських моряків.

“Настрій у нього нормальний, депресії немає. За умовами утримання розповів, що сидить у двомісній камері з якимось колишнім міністром однієї кавказької республіки. Той “постійно молиться” (очевидно, виконує п’ятиразовий намаз). Особливо нічого не питає і про себе не говорить, зате охоче ділиться своїми продуктами”, – написав Полозов у “Фейсбуці” ввечері 13 грудня.

У камері Зінченка є холодильник і телевізор з трьома російськими каналами. За словами адвоката, моряк дуже здивувався, коли побачив, що про нього і його товаришів розповідає російська пропаганда.

“Молодий сором’язливий хлопчина. 20 років виповнилося влітку. Насамперед запитав, чи довго сидіти йому ще в цьому «Лефортово». Засмутився, коли дізнався, що в січні слідство, скоріше за все, запросить у суду продовження варти. Каже, хотів вищу освіту отримувати за фахом і вже подав документи в морехідку”, – розповів Полозов про старшого матроса із МБАКа “Нікополь”.

В’ячеславу доставили посилку, передачу від волонтерів.

“Буквально напередодні передали ще одяг – теплий спортивний костюм, взуття. На слідчі дії він виходив вже не в арештантському робі.
Просить, щоб йому заслали сигарети, згущене молоко і м’ясо. Особливо згущеного молока не вистачає”, – переказав захисник.

В’ячеслав Зінченко, старший матрос МБАКа “Нікополь” ВМСУ

Листи українця до рідних завернула назад цензура. Зате прийшло кілька листів з Москви і Пітера зі словами підтримки.

Полозов зазначив, що Зінченко, як і всі інші моряки, заявив, що є військовополоненим і не буде давати інших свідчень.

“Він знає, що Україна бореться за звільнення його самого та інших військовополонених моряків”, – написав адвокат.

Читайте також:
Капітан захопленого Росією українського буксира “Яни Капу”
відмовився давати свідчення, — адвокат

Командир “Бердянська” оголосив ультиматум російському слідству, — адвокат

Як повідомляла “Новинарня“, 23-25 листопада корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база.

Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано російську сторону відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

Приблизно о 8:30 ранку 25 листопада ПСКР “Дон” двічі таранив буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Унаслідок навалу інший російський прикордонний корабель, “Ізумруд”, отримав пробоїну й почав боротися за живучість. Було пошкоджено також “Дон”.

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї та спецназу.

Близько 20-ї години, коли конвой уже повертався до Одеси, у нейтральних водах росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили моряків у полон. Вогонь вівся зокрема з артустановок і ракетами з вертольотів.

За інформацією ВМСУ, шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі. Допомогу їм надавали росіяни.

Росія визнала факт нападу на українські кораблі, які нібито “порушили державний кордон РФ” та “здійснювали небезпечні маневри”. Це перший факт офіційного визнання військової агресії Росії проти України з початку війни 2014 року.

Рада нацбезпеки прийняла рішення про запровадження воєнного стану. 26 листопада президент Петро Порошенко видав указ, а Верховна Рада затвердила воєнний стан у десяти прикордонних областях терміном на 30 днів.

Генштаб ЗСУ оприлюднив радіоперехоплення розмов офіцерів РФ під час атак на українські кораблі.

Також стало відомо, що російський депутат анонсував напад на катер ВМСУ ще за три дні до інциденту

Командувач ВМСУ Ігор Воронченко не підтвердив застосування українцями зброї проти агресорів у Чорному морі.

ЗМІ спершу опублікували список 23 полонених моряків. Згодом стало відомо, що їх 24, з них два співробітники СБУ.

27-28 листопада підконтрольні РФ суди в Сімферополі й Керчі заарештували їх усіх на два місяці за нібито “кримінальне правопорушення” (до 25 січня 2019 року).

Надалі військовополонених перевезли до Москви, в сізо “Лефортово” та – трьох поранених – у “Матроську тишу”. До них тривалий час не було доступу адвокатів і консулів.

6 грудня МЗС стало відомо що Росія пустила консулів до українських військовополонених.

Читайте також:
До полонених у РФ українських моряків підсилають невідомих
під виглядом адвокатів, — Куракіна

Українські консули відвідали всіх полонених моряків у СІЗО Москви

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна