Суддя Курова вирішила повернути “тітушковода” Крисіна із Торецької колонії в київське СІЗО

 

На засіданні в п’ятницю, 9 листопада, суддя Солом’янського райсуду Києва Олена Курова винесла рішення – повернути ватажка “тітушок” Юрія Крисіна із Торецької виправної колонії на Донеччині в Лук’янівське СІЗО Києва.
Про це у себе в “Фейсбуці” написала журналіст видання “Гордон” Нато Двалі, яка відстежує перебіг судових засідань у справах Крисіна.

За її словами, суддя Курова “винесла рішення у себе в кабінеті в ЗАКРИТОМУ режимі, по суті, таємно”.

“Каже, якби знала, що на засідання прийшли журналісти як мінімум трьох видань – провела б відкрите засідання. Відсутність адвокатів Крисіна Тетяна Гнатюк і Євгена Солодка (знову не прийшли, знову не повідомили суд про причини неявки) суддю не збентежило”, – розповіла журналістка.

“Отже, Крисін повертається, зустрічайте. Не просто повертається, а залишається в Лук’янівському СІЗО на весь час судового слідства в Солом’янському суді (справа про напад і стрільбу на автозаправці)”, – додала Двалі, присутня в суді.

Як повідомляла “Новинарня“, 28 вересня засуджений Юрій Крисін мав бути вивезений зі слідчого ізолятора в Києві, де досить комфортні умови утримання, до місця відбування покарання – Торецької виправної колонії №2 (Донецька область), однак він відмовився від етапування “у зв’язку з нібито підвищеною температурою”.
Відтак Юрій Крисін перебував у медичному відділенні Лук’янівського СІЗО, чекаючи наступного етапу до виправної колонії.
Він поїхав “на зону” 8 жовтня.

Уродженця Горлівки (Донецька область) Юрія Крисіна називають організатором “тітушок”, які за гроші переслідували й били майданівців на початку 2014 року. Докази вказують на те, що Крисін виконував доручення керівників МВС, отримував звідти зброю для розправ над майданівцями тощо.

У справі про вбивство журналіста газети “Вєсті” В’ячеслава Веремія під час Революції Гідності Шевченківський райсуд Києва 22 грудня 2017 року засудив його до 4 років позбавлення волі умовно (ч. 4 ст. 296 ККУ).
Суддя Шевченківського райсуду Києва Олег Лінник тоді заявив, що призначив умовне покарання, бо діяв у межах пред’явленого обвинувачення.
Відтак Генеральна прокуратура України попросила ухвалити новий вирок – у вигляді 6 років позбавлення волі.

Журналіста газети “Вєсті” В’ячеслава Веремія вбили біля Михайлівської площі в Києві в ніч із 18 на 19 лютого 2014 року. За версією слідства, безпосереднє вбивство журналіста здійснив член банди “тітушок”, житель Горлівки Джалал Алієв.

М’який вирок Крисіну, який організовував “тітушок” також для інших правопорушень (зокрема під прикриттям МВС), у грудні 2017 року спричинив протести громадськості.

Одним із його високих покровителів називають голову Миколаївської ОДА Олексія Савченка.

Дарницький райсуд столиці 29 березня, арештував Крисіна на два місяці без права внесення застави.

Апеляційний суд Києва 13 червня частково задовольнив скаргу щодо вироку суду першої інстанції у справі вбивства журналіста Веремія.
Юрія Крисіна було засуджено до 5 років реального ув’язнення.

Також Крисін фігурує в іншій кримінальній справі. Зокрема, Дарницький райсуд розглядає обвинувачення щодо Крисіна в тому, що він був пособником у викраденні та катуванні майданівців у січні 2014 року, які його підлеглі вчиняли разом з організацією “Оплот” нині покійного Євгенія Жиліна.

У цьому процесі соратник-“тітушка” Крисіна Сергій Чемес пішов на угоду зі слідством і вже отримав вирок.
Водночас у липні стало відомо, що щодо Крисіна в цій справі суд почне розгляд спочатку через відвід судді.

Крім того, Крисін проходить у справі про напад на автозаправку. Її розгляд лише починається в Києві.

Читайте також:
Суд арештував ватажка “тітушок” Крисіна

“Тітушка” Крисін ховався від суду в дитячій лікарні. Його облили зеленкою. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна