Парубій упевнений, що єдина Помісна церква постане до кінця місяця

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій передбачає проведення до кінця листопада Всеукраїнського архієрейського об’єднавчого собору, який утворить єдину Помісну православну церкву.
Як передає “Новинарня“, про це спікер заявив під час засідання погоджувальної ради ВР у понеділок, 5 листопада.

“У суботу була підписана важлива, історична угода між державою Україна та Вселенською патріархією, яка гарантує утворення єдиної Помісної Української Православної Церкви та надання їй томосу про автокефалію”, – сказав Парубій.

Він висловив упевненість, що Помісна церква буде створена вже цього місяця.

“Зло біснується, бо ми творимо! З Божою поміччю! Ми впевнено йдемо до нашої вікової мети – створення єдиної Помісної Української Православної Церкви. Підписана угода дає мені впевненість, що ще до кінця листопада буде проведено Всеукраїнський архієрейський об’єднавчий собор”, – цитує голову парламенту прес-служба ВР.

Він висловив подяку Вселенському патріарху Варфоломію “за його батьківську опіку над українським народом та майбутнім нашої Помісної церкви”.

Як повідомляла “Новинарня“, 11 жовтня за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Фанар оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Перешкодою для створення єдиної Помісної церкви, яка отримає томос, можуть стати амбіції та особиста антипатія представників УАПЦ і УПЦ МП до патріарха УПЦ КП Філарета, який прагне очолити церкву.

Читайте також:
Українська церква отримає автокефалію найближчим часом, — представник Константинополя

Назустріч томосу: екзархи Константинополя поставили Порошенка в ряд із князем Володимиром

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна