СБУ оголосила підозру високопоставленому протоієрею “УПЦ МП”, який їздив до Варфоломія умовляти не давати томос ПЦУ

Служба безпеки України оголосила заступнику голови синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків “УПЦ МП” протоієрею Миколі Данилевичу підозру у виправдовуванні російської війни проти України та розпалюванні релігійної ненависті.

Про вручення підозри “одному з очільників “УПЦ МП” у п’ятницю, 12 квітня, повідомила пресслужба СБУ.

Імені підозрюваного у спецслужбі традиційно не називають. Проте за даними “Української правди”, йдеться саме про Данилевича. Раніше цього ж дня агенція “Інтерфакс-Україна” із посиланням на джерело в правоохоронних органах повідомляла, що у Данилевича проходять обшуки.

За даними СБУ, підозрюваний священнослужитель використовував власний телеграм-канал для поширення прокремлівських наративів.

“За оперативними даними, священник курував розгалужену мережу єпархій “УПЦ МП” за кордоном. Ці установи під прикриттям нібито духовної опіки над українськими переселенцями поширюють пропагандистські наративи РФ.

Таким чином фігурант намагався вплинути на свідомість українців за кордоном та дискредитувати нашу країну на міжнародній арені”, — наголосили в СБУ.

Окрім того, як зазначається в повідомленні, він закликав молитися за рашистів у війні проти України.

Експертиза підтвердила факти інформаційно-підривної діяльності священника проти України.

“Окрім того, під час проведення обшуків за його місцем проживання було знайдено страхове свідоцтво обов’язкового пенсійного страхування Російської Федерації, що свідчить про можливу наявність у нього громадянства держави агресора. Також знайдено документи, які підтверджують його навчання в дипломатичній академії міністерства закордонних справ РФ”, – додали в СБУ.

На підставі зібраних доказів клірику повідомлено про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).
  • Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину.

Церковнику загрожує до 5 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Протоієрей “УПЦ МП” Микола Данилевич, серед іншого, відомий тим, що був у складі делегації, яка разом із “православним олігархом”, нардепом від “Опозиційного блоку” і “сірим кардиналом” “УПЦ МП” Вадимом Новинським умовляла Вселенського патріарха Варфоломія не давати Томос про автокефалію Православній церкві України. Саме Данилевич був перекладачем делегації “московського патріархату”.

Читайте також:
Митрополит Черкаської єпархії “УПЦ МП” отримав уже 4 підозру від СБУ. Йому загрожує 8 років тюрми

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна