Лідери країн ЄС закликали Росію взяти відповідальність за збитий “Боїнг”

 

Лідери 28 країн-членів Європейського Союзу закликали Росію визнати відповідальність у справі щодо збиття малайзійського “Боїнгв 777” рейсу MH17 в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року.
Про це йдеться у прикінцевих висновках першого дня саміту лідерів держав та урядів Євросоюзу, що проходить у Брюсселі, оприлюднених на сайті Ради ЄС.

“Європейська рада знову повторює свою повну підтримку резолюції 2166 Ради Безпеки ООН, яка стосується катастрофи літака рейсу MH17. Вона закликає Російську Федерацію визнати її відповідальність та повною мірою взаємодіяти в рамках усіх зусиль з метою встановлення істини, справедливості та відповідальності”, – сказано у висновках.

Читайте також:
Лідери ЄС домовилися щодо прийому мігрантів та санкцій проти РФ

Як писала “Новинарня“, Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, рейс MH17 Амстердам-Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік від Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, всі вони загинули.

Міжнародне розслідування під егідою Нідерландів доводить, що літак збито з контрольованої сепаратистами території ракетним комплексом “Бук”, який прибув із Росії.

Особу одного з російських фігурантів прослуховувань, опублікованих JIT, вдалося встановити – це російський військовий Сергій Дубинський “Хмурий”.

5 червня 2017 року волонтерська команда розслідувачів Bellingcat заявила, що їм вдалося виявити “відсутню ланку” для ідентифікації російського “Бука”, який збив малайзійський “Боїнг”. Вони знайшли в соцмережах фотографію, на якій видно маркування ЗРК “Бук” №332, знятого до його транспортування в колоні до України в червні 2014 року.

Розслідувачі стверджують, що “Бук” був приписаний до 53-ї зенітно-ракетної бригади ЗС РФ з Курська. Експертам вдалося з’ясувати маршрут та визначити коло інших осіб, які могли бути причетні до транспортування ЗРК по російській території.

Також Bellingcat визначив особи сімох військових водіїв РФ, які тоді транспортували “Буки” з Курської області на Донбас.

24 травня 2018 року представники Міжнародної слідчої групи (JIT) на прес-конференції в Гаазі повідомили про результати розслідування. Вони дійшли висновку, що ЗРК “Бук”, який збив “Боїнг”, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді міноборони Росії. Згодом у мережі з’явилося відео цього розслідування.

Провідні держави світу, а також міжнародні структури закликають Росію взяти на себе відповідальність за катастрофу.

Читайте також:
П’ять країн підписали угоду щодо покарання винних у трагедії “Боїнга” рейсу MH17

Микола Федорович “Дельфін”. Встановлено російського генерала,
що був ключовою фігурою у збитті рейсу MH17

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна