Справа про замах на Осмаєва і Окуєву: прокуратура не бачить ниток до керівництва РФ

 

Подільський районний суд міста Києва перейшов до розгляду по суті обвинувального акту щодо громадянина РФ Артура Крінарі, якому інкримінують замах на вбивство добровольців АТО Адама Осмаєва та його дружини Ірини Камінської (більш відома як Аміна Окуєва).
Як інформувала “Новинарня“, йдеться про замах 1 червня 2017 року на Подолі в Києві, коли Осмаєв вижив, а Окуєва важко поранила нападника з нагородного пістолета. Тоді повідомоялося, що виконавець замаху – чеченець Артур Денісултанов-Курмакаєв на прізвисько “Динго”, який кілька разів міняв прізвища, зокрема мав український паспорт на ім’я Дакар Олександр Венусович.

Як передає УНІАН, під час засідання у вівторок, 5 червня, прокурор Дмитро Величко зачитав обвинувальний акт.

Згідно з текстом обвинувального акту, у слідства відсутня інформація щодо отримання обвинуваченим пістолета “Глок”, з якого той нібито здійснював замах.

Також в обвинувальному акті йдеться про кримінальне переслідування Артура Крінарі владою Австрії.

“За результатами виконання запиту до компетентних органів Республіки Австрія надано інформацію, що підтверджує особу Артура Крінарі, а також відомостей, що останній підозрюється у вчиненні злочинів, вчинених на території Республіки Австрія”, – заявив прокурор, уточнивши, що йдеться про “спробу суворого примусу” та “спробу сповіщення іноземних держав”, за які передбачено позбавлення волі терміном щонайменше 10 років.

Також наданий дозвіл на його затримання в Австрії.

При цьому прокурор зазначив, що Росія, громадянином якої є обвинувачений, не надала жодної відповіді на запит про міжнародно-правову допомогу.

Слідство не встановило обтяжуючих та пом’якшуючих обставин вчинення замаху на Окуєву та Осмаєва.

Перед початком судового засідання Крінарі заявив журналістам, що не визнає своєї провини. За його версією, з потерпілими він зустрівся, щоб поспілкуватися про зникнення грошей його знайомих.

“Я приїхав з ними поговорити про їх проблеми і гроші, які зникли під час їхньої діяльності”, – сказав обвинувачений, додавши, що йдеться про суму 3 млн. доларів,

Зустрітися з Окуєвою та Осмаєвим його нібито попросили знайомі, імена яких він відмовився назвати.

Також він підтвердив, що представлявся французьким журналістом , але пояснив це тим, що в інший спосіб зустрітися було неможливо.

При цьому Крінарі сказав, що при ньому не було жодного пістолета і він не здійснював пострілів під час інциденту, і заявив, що його намагався “підставити” Осмаєв та “приписати” нібито крадений пістолет, “власником якого був Осмаєв”.

“Цей пістолет, який вписаний в його фальшиве посвідчення, і з якого він випустив у мене шість куль… Шоста у мене досі у шиї… Так ось, цей пістолет проходить у кримінальній справі в Луганську після вбивства співробітника поліції і зникнення цієї зброї”, – заявив чеченець.

“Пістолет мені показував сам Осмаєв у машині, щоби показати мені, що йому хтось щось подарував”, – додав Крінарі.

Заступник начальника відділу прокуратури міста Києва Дмитро Величко наполягає на провині Артура Крінарі, який, за версією слідства, вчинив замах. Мотивом обвинуваченого в замаху була “активна проукраїнська позиція потерпілих”.
Про це Величко сказав журналістам заявив після судового засідання.

На уточнююче запитання, чи це було замовне вбивство, чи особиста неприязнь, прокурор відповів: “На сьогодні, згідно з обвинувальним актом, ми вважаємо, що це особиста неприязнь вказаної особи”.

На ще одне уточнююче запитання, чому в обвинувальному акті не йдеться про те, що у цьому замаху наявний ланцюжок, який веде до “деяких лідерів Російської Федерації”, Величко зазначив, що заяви політиків (про причетність до замаху на Осмаєва лідерів РФ) під час досудового розслідування не підтвердились.

“Все, що було мною зазначено в обвинувальному акті, воно знаходить підтвердження матеріалами кримінального провадження. Інші заяви та повідомлення, в тому числі політиків, на першочерговій стадії досудового розслідування на сьогоднішній день, як ви почули, не знайшли свого підтвердження. Я можу посилатися тільки на ті матеріали, які зібрані органом досудового розслідування в матеріалах кримінального провадження”, – заявив прокурор Величко.

Під час оголошення обвинувального акту щодо мотиву Крінарі вбити Окуєву та Осмаєва прокурор сказав: “Будучи обізнаним про публічну, громадську, патріотичну діяльність Осмаєва та Окуєвої, які активно виступали проти політики керівництва Російської Федерації та Чеченської Республіки, брали активну участь у проведенні антитерористичної операції щодо врегулювання збройного конфлікту на території Донецької та Луганської областей, маючи неприязне вороже відношення до останніх, [Артур Крінарі] вирішив вчинити їх убивство, для чого розробив детальний план злочину”.

Перед оголошенням обвинувального акту у судовому засіданні були призначені троє основних та двоє запасних присяжних, які поряд з двома професійними суддями долучені до розгляду цієї справи.

На судове засідання 5 червня не прибув потерпілий Адам Осмаєв – його викликатимуть на засідання у разі необхідності.

Наступне судове засідання у справі призначено на 17.00 19 червня, під час якого, зокрема, буде визначено порядок дослідження доказів.

Читайте також:
Денісултанов, підозрюваний у замаху на Осмаєва й Окуєву,
розраховує на обмін в РФ

Затриманий за підозрою в замаху на Адама Осмаєва мав при собі паспорт на ім’я громадянина України Олександра Дакара

Як повідомляла “Новинарня“, напад на подружню пару добровольців АТО – Адама Осмаєва й Аміну Окуєву – було скоєно в Києві на Подолі 1 червня 2017 року.

За даними поліції, чоловік, який назвався французьким журналістом, заздалегідь домовився із подружжям про зустріч. Коли вони сіли в автомобіль, невідомий дістав з коробки пістолет “Глок” і вистрілив у груди Осмаєву. У відповідь Окуєва зі свого пістолета Макарова зробила кілька пострілів у нападника.
Внаслідок інциденту Осмаєва та кілера госпіталізували з вогнепальними пораненнями. Обидва вижили.

Нападника, який виявився громадянном Росії, арештували.

З’ясувалося, що він мав український паспорт на ім’я Олександр Дакар. Справжнє ім’я – Артур, жив у Петербурзі, Австрії тощо. Раніше нібито мав прізвища Денісултанов, Курмакаєв, Крінарі, прізвисько “Динго”. Його назвали “особистим кілером Рамзана Кадирова“.

Адам Осмаєв, вийшовши з лікарні, заявив, що замах на нього санкціонував Путін.

У червні 2017 року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що ланцюжок замаху на Адама Осмаєва веде до “деяких лідерів РФ”.
“Суспільство зрозуміє всі деталі, коли справа опиниться в суді. Однак мотиви злочину, суть, довжелезний ланцюжок, який веде до деяких лідерів РФ, у нас зафіксований. Більше поки сказати не можна”, – казав очільник МВС.

Народний депутат, член колегії МВС Антон Геращенко називав нападника Крінарі “агентом російських спецслужб”. За даними Геращенка, чоловік був легалізований і легендований в Україні в лютому 2016 року під ім’ям Дакара Олександра Венусовича.

Справу про цей замах розглядає Подільський райсуд Києва за участю присяжних. Обвинувачений у справі – 58-річний громадянин Російської Федерації Артур Крінарі. Йому інкримінують вчинення злочину, передбаченого за ч. 2 ст. 15, п. 1 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (замах на вбивство). Чоловік утримується під вартою.

30 жовтня невідомі обстріляли автомобіль Окуєвої та Осмаєва на залізничному переїзді в селищі Глеваха Київської області. Окуєва загинула, її чоловік дістав поранення.

Він є потерпілим у справі про два замахи.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна