Хто стріляв? Велика історія про те, як чеченського добровольця Осмаєва на Подолі намагався убити особистий кілер Кадирова з чотирма прізвищами і контактами у Шустера

Артур Денісултанов-Курмакаєв після невдалого замаху на Подолі 1 червня

Нападником на Адама Осмаєва та його дружину Аміну Окуєву виявився пітерський бандит, чеченець Артур Денісултанов-Курмакаєв на прізвисько “Динго”, який раніше вбив Умара Ісраїлова – екс-охоронця президента Чечні Рамзана Кадирова, що виявився “відступником”.

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на російське видання “Руспрес”.

Відтак “Динго” отримав замовлення на ліквідацію Адама Осмаєва, який був обвинувачений в РФ у підготовці замаху на Путіна, а в Україні воював на Донбасі проти росіян на чолі добровольчого батальйону імені Джохара Дудаєва.

Замах виявився невдалим – зараз “Динго” лежить ледь притомний у 17-й київській лікарні з чотирма пораненнями і кулею в тілі.

Історія Динго та виконаного ним замовлення

Колишнього охоронця Кадирова – Умара Ісраїлова, який звинувачував президента Чечні в тортурах, у 2009 році вбили у Відні, де він просив політичний притулок.
Повідомлялося, що вбивцею Ісраїлова був Артур Денісултанов-Курмакаєв “Динго”.

Раніше, наприкінці 2006 року, Ісраїлов подав до Європейського суду з прав людини позов проти Росії, в якому звинувачував Кадирова у тортурах і викраданні людей. Адвокат Ісраїлова Надя Лоренц у заяві в поліцію стверджувала, що вбивця Денісултанов-Курмакаєв наполягав, аби її підзахисний Ісраїлов відкликав свій позов.

На допиті після вбивства “Динго” розповідав про списки ворогів Кадирова, де є 300 кандидатів на відстріл.

За словами Денісултанова-Курмакаєва, він нібито виконував волю Кадирова. Йому слід було переконати Ісраїлова повернутися до Чечні, а після відмови надійшов наказ вбити відступника.

New York Times, яка проводила власне розслідування смерті Ісраїлова, з посиланням на офіційні свідчення Курмакаєва писала, що влітку 2008 року він незаконно проник до Європи за завданням високопоставленого чиновника з оточення Кадирова, щоб змусити Умара Ісраїлова відкликати свою скаргу зі Страсбурга.
Запропонована йому “премія” за повернення Ісраїлова в Росію або вбивство, становила 100 тисяч доларів США.

Повідомляється, що уродженець Гудермеса (Чечня) Артур Абдуллайович Денісултанов, 5 вересня 1967 р.н., вперше був засуджений 1990 року ще в Чечено-Інгушській АРСР. Тоді він отримав два роки за вимагання, але в лютому 1991-го вийшов за амністією, оголошеною Джохаром Дудаєвим.

Незабаром він перебрався до Петербурга, де зайнявся кіосковим бізнесом.
За словами самого Артура, в 1995 році він дивом вижив після замаху в Москві, де його розстріляли партнери по бізнесу.

Уперше Денісултанов “прославився” завдяки гучній історії зі своїм обміном у 1998 році на російського солдата, який перебував у чеченському полоні.

Денісултанов взяв прізвище Курмакаєв влітку 2001 року, коли одружився з сестрою гатчинського бізнесмена Кіяма Курмакаєва.

Як пише “Миротворець“, він неодноразового змінював паспорти та прізвища (Олександр Вінустович Вернер, Олександр Антипов).

Як заявив нардеп Антон Геращенко, в Осмаєва зловмисник стріляв, маючи український паспорт на ім’я Олександр Дакар, виданий в Одесі.

“У нападника – чотири кульових поранення. Йому нічого не загрожує”, – розповів журналістам речник МВС Артем Шевченко.

За словами голови Нацполіції Сергія Князєва, зловмисника вже допитують у лікарні.

Невдалий замах на Подолі: Динго зайшов через Шустера

Як повідомляла “Новинарня“, стрілянина сталася на вулиці Кирилівській, у Києві на Подолі, надвечір 1 червня.

Стрілець, який поранив Адама Осмаєва, представився журналістом французького видання Le Monde Алексом Вернером і нібито хотів узяти інтерв’ю в Осмаєва та його дружини Аміни Окуєвої.

“Журналістом” був Денісултанов-Курмакаєв. Під ім’ям Алекс Вернер він домовився про цикл інтерв’ю з Адамом Осмаєвим та Аміною Окуєвою через помічницю Савіка Шустера. Про це повідомив нардеп Ігор Мосійчук у “Фейсбуці” після спілкування з Окуєвою.

“Під виглядом французького журналіста підготовлений в Росії кілер, через помічницю Савіка Шустера домовився про цикл інтерв’ю з Адамом та Аміною Окуєвою”, – написав Мосійчук.

Телефонні контакти Адама і Аміни кілер отримав через помічницю Савіка Шустера – Нелю Шелякіну.

“Їдучи в автомобілі з Аміною і Адамом, кілер зупинився і попросив пересісти їх обох на заднє сидіння, щоб нібито зробити фото для журналу. Коли вони пересіли, кілер сказав, що привіз їм подарунок – дістав пістолет “глок” і тричі вистрілив в Адама”, – повідомив Мосійчук.

Аміна Окуєва, яка брала участь в АТО разом із чоловіком Адамом Осмаєвим, підтвердила ці слова, визнавши, що стріляла в нападника.

Вона виклала подробиці нападу в коментарі Еспресо.TV.

“Це все було автоматично, просто як одна мить… почали стріляти… не по мені… Відразу ж я вихопила пістолет”, – розповідає вона.

Окуєва розповіла, що вона завжди носить з собою кровоспинний препарат Celox, що допомогло їй надати першу медичну допомогу чоловікові. Вона додала, що помітила тільки одне поранення у чоловіка.

За її словами, нападник виявився боягузом і після перших її влучень закричав, що здається.

“Він послався на одного відомого в Україні журналіста, сказав, що йому порекомендували мене з “Шустер Live”. Оскільки єдиний мій знайомий звідти – це Олексій Стукало, раніше він був гостьовим редактором – я написала йому СМС і попросила підтвердити, і він підтвердив. Потім були інтуїтивні моменти і підозри, я ще раз написала Олексію, щоб він пояснив, звідки вони знайомі”, – повідомила вона.

Окуєва сказала, що це вже була четверта зустріч з нападником.

“Він так красиво все розписував, що французька редакція хоче зробити цикл інтерв’ю з нами, в зв’язку з тим, що у Франції прийшли нові політичні сили… Ми якось повелися. Це була наша помилка, не можна розслаблятися”, – сказала вона, визнавши, що нападник викликав деякі сумніви.

“Але він справляв враження європейської людини, інтелігентної. Дуже добре говорив російською, що мене здивувало. У нього був невеликий іноземний акцент, він пояснив це навчанням в Петербурзі, де здобув журналістську освіту”, – сказала жінка.

Аміна Окуєва розповіла, що пістолет він дістав з коробки, яку передавав їм як нібито подарунок від редакції.

“Сказав, що це подарунок від редакції, що нам сподобається. Він відкрив коробку, я побачила, що “глок”, а він витягнув його і відкрив вогонь по Адаму”, – розповіла Окуєва.

Наразі Адам Осмаєв та нападник Денісултанов-Курмакаєв-Дакар досі перебувають у реанімаційному відділенні 17-ї лікарні Києва.
Про це в ефірі каналу “112 Україна” заявив один із лікарів медустанови.

Він зазначив, що лікарі на даний момент виконали всі необхідні втручання та працюють над тим, щоб Осмаєв та його нападник вижили.

“Зараз вони в реанімаційному відділенні на апаратному диханні, але вже є елементи свідомості в одного та іншого”, – наголосив лікар.

За його словами, під час операцій куль не діставали, адже чоловіки зазнали наскрізні поранення.

“У Дакара є куля, але її зараз діставати неможна. Це [відбудеться] після стабілізації стану, потім в плановому порядку куля буде видалена”, – підсумував медик.

За словами директору Департаменту комунікацій МВС Артема Шевченка, стан Адама Осмаєва після замаху вкрай тяжкий.

“У Осмаєва пробита легеня, в його хребті застрягла одна куля”, – зазначив Шевченко.

Читайте також:
Стан пораненого чеченського добровольця Адама Омаєва важкий,
але стабільний, – Окуєва




Хто такі Осмаєв та Окуєва

Адам Осмаєв

Аміна Окуєва й Антон Геращенко

Лікар-хірург за освітою Аміна Окуєва, 1983 р.н., прибула з Одеси до Києва ще під час Революції гідності. Допомагала пораненим, працювала на кухні.

Адам Осмаєв тоді перебував за ґратами, за сфальсифікованим у 2012 році звинуваченням у підготовці замаху на Володимира Путіна.

Слідство стверджувало, ніби Осмаєв ще з двома особами – одним чеченцем та одним громадянином Казахстану – збирався саморобною супербомбою (150 кг в тротиловому еквіваленті) підірвати Путіна або коли той прибув би в Україну з оголошеним заздалегідь візитом, або вже у Підмосков’ї, заклавши вибухівку по маршруту пересування російського президента.

При цьому видати Осмаєва росіянам українська сторона не змогла (хоча Апеляційний суд Одеської області ухвалив таке рішення) – екстрадицію Адама заблокував Європейський суд з прав людини.

Паралельно у провладних медіа України розпочалася кампанія з дискредитації затриманого. Осмаєв подавався як особливо небезпечний терорист, у якого під час затримання “знайшли” ноутбук, в якому була схема Одеси з якимись “позначками”, “маса екстремістської літератури”, а також фотографії Театру музкомедії та Палацу спорту.

Така інформація йшла в унісон з матеріалами російських пропагандистів, котрі почали активно “прив’язувати” Осмаєва ще й до спецоперацій ФСБ із запобігання “теракту” у Москві на 9 травня 2007 року та викритого замаху на Рамзана Кадирова.

Осмаєва тоді справді затримували у Москві, де він навчався в Інституті міжнародних відносин (рос. МГИМО). Проте, скориставшись підпискою про невиїзд, він перебрався до Великої Британії, де продовжив здобуття вищої освіти у престижному Букінгемському університеті. Вже звідти він і перебрався до Одеси.

За іншою версією, якої тоді з самого початку дотримувалися близькі Осмаєва, “розкрутивши” цю історію зі 150-кілограмовою бомбою, президент Янукович і тодішнє керівництво СБУ зробили приємне своїм російським покровителям й особисто Путіну. Адже сюжет про справу Осмаєва з’явився в прайм-таймі московського “Першого каналу” рівно за тиждень до переобрання Володимира Путіна на третій термін: ефір був у понеділок, 27 лютого 2012 року, а на дільниці виборці пішли у неділю, 4 березня.

Чому на роль “терориста” №1 в Росії та Україні тоді було обрано Осмаєва?

Можливо, витоки нелюбові Кремля до цієї людини та його родини слід шукати у протистоянні клану Кадирова із іншими впливовими чеченськими родинами, пише сайт “Еспресо”.

Його батько Асланбек Осмаєв ще в 90-х роках займався нафтою. Дядько, Амін Осмаєв, якийсь час очолював республіканський парламент, а пізніше був федеральним сенатором.

Власних антиімперських, антипутінських поглядів Адам ніколи не приховував, і щойно звільнившись з-під варти восени 2014 року – перш за все за рахунок неабияких зусиль своєї дружини – пішов на фронт на сході України, де долучився до створеного Ісою Мунаєвим добровольчого підрозділу “Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва”.

Після загибелі Мунаєва під Дебальцевим у лютому 2015 року батальйон перейшов під управління Осмаєва.

Адам Осмаєв, Аміна Окуєва та Іса Мунаєв

Активістка Майдану Аміна Окуєва – з лютого 2017 року заступник комбата в батальйоні Дудаєва.

Вона отримала нагородний пістолет від глави МВС Арсена Авакова службу в добровольчому батальйоні “Київ-2” ще 2014 року.

У 2015-2017 роках – прес-офіцер полку особливого призначення “Київ” Національної поліції України.

Читайте також:
У розвідці розповіли про персоналії та “бойовий шлях”
чеченської бригади РФ на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна