АТО й операція Об’єднаних сил триватимуть паралельно, – юрист ГШ

 

Ухвалення закону про деокупацію не означає, що 30 квітня на зміну антитерористичній операції на Донбасі прийде операція Об’єднаних сил. Дві операції, ймовірно, будуть проводитись паралельно.
Про це, відповідаючи на запитання “Новинарні“, в ефірі програми “Фронт” на каналі UMN сказав Юрій Бобров, офіцер управління правового забезпечення Генштабу ЗСУ.

“Багато політиків заявляли, що АТО перейде в операцію Об’єднаних сил, але я хотів би розмежувати ці юридичні поняття. АТО визначена законом про боротьбу з тероризмом, ООС – законом «Про особливості державної політики і забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» (так званий «закон про деокупацію»)”, – зазначив Бобров.

“Початок антитерористичної операції приймається за рішенням заступника голови СБУ – керівника антитерористичного центру при Службі безпеки України за погодженням з президентом України.
Відповідно, за його рішенням у разі, якщо відпадуть підстави для цього, АТО завершується.
Я думаю, що найближчим часом підстав завершувати Антитерористичну операцію не буде. Тому що антитерористична загроза залишиться”, – сказав юрист Генштабу.

За його словами, формат операції змінюється для Збройних сил, оскільки, відповідно до законодавчих змін, ЗСУ набули інших повноважень, порівняно з тим, як це було до березня 2014 року.

“Операція Об’єднаних сил може проводитися паралельно з антитерористичною операцією – одне другому зовсім не заважає. Навпаки, вони будуть доповнювати одна одну, – заявив Юрій Бобров. – Тобто не «або – або», а «і – і»“.

“І я б не хотів, щоб весь тягар проблем, які виникли на сході України, в тому числі тягар російсько-української війни, був перекладений лише на Збройні сили. Ми повинні бути єдиною державою, і всі державні інститути повинні виконувати свої функції – СБУ, Національна поліція, Нацгвардія, інші державні органи. Вся держава повинна боротися з російським агресором”, – сказав юрист ГШ ЗСУ.

Він визнав, що найбільш вагому роль у цій війні будуть виконувати Збройні сили.

Однак Бобров підкреслив: задачі АТО й ООС – різні, і вони визначені різними законами.

“ООС пов’язана зі звільненням окупованих територій України, а АТО – з усуненням терористичної загрози на території України”, – наголосив юрист.

“Звичайно, Служба безпеки разом разом з Об’єднаними силами буде виконувати відповідні завдання. Але крім того, СБУ виконуватиме свої конституційні функції, пов’язані з боротьбою з тероризмом. Тобто фактично законом про деокупацію ми залишили СБУ для виконання відповідних специфічних завдань в складі Об’єднаних сил, а з іншого боку – розв’язані руки відповідно до закону про боротьбу з тероризмом і закону про Службу безпеки України”, – сказав Юрій Бобров.

 

Відповідаючи на запитання, чи штаб Об’єднаних сил домінуватиме над СБУ в зоні проведення бойових дій, юрист Генштабу зазначив: “Я б сказав, що матиме певне домінування й керуватиме тими силами та засобами, які будуть йому підпорядковані для виконання конкретних завдань у складі Об’єднаних сил. Ієрархічно головним буде командувач Об’єднаних сил.
А ті компетенції, які пов’язані з боротьбою з тероризмом, навіть на території нинішньої АТО, будуть виконувати сили та засоби СБУ – звісно, в координації з командувачем ООС”.

Бобров додав, що закон про деокупацію був рамковим і потребував формування підзаконної бази на рівні уряду та військового відомства.

“Після набрання чинності законом 24 лютого 2018 року у Міністерстві оборони та Генеральному штабі було створено дев’ять робочих груп, які відпрацьовували всі питання, пов’язані з реалізацією цього закону.
Це й матеріально-технічне забезпечення, і розробка положення про Об’єднаний оперативний штаб, повноваження цього штабу, повноваження командувача ООС, повноваження тих сил та засобів, які будуть залучені до виконання операції з відсічі російській агресії, повноваження та порядок залучення інших правоохоронних органів та органів влади”, – сказав Юрій Бобров.

“Слід також зазначити, що в прикінцевих положеннях передбачено внесення змін до восьми законів України. А всього цим законом внесено зміни до 78 нормативно-правових актів (закони, накази Міноборони, Генштабу, інших міністерств і відомств).
Крім того, треба було розробити безліч нових нормативно-правових актів. Зокрема, положення про Об’єднано-оперативний штаб, штат цього штабу тощо.
Ці нормативно-правові акти були погоджені з усіма задіяними службами – МВС, Мін’юст і т. д.”, – констатував юрист ГШ.

Читайте також:
У Генштабі триває підготовка до початку ООС замість АТО. “Сепари” чекають наступу

Командувач АТО Михайло Забродський:
Відносини з місцевими складалися дуже неоднозначно

Як повідомляла “Новинарня“, 16 березня, після набуття чинності закону про деокупацію Донбасу, президент Петро Порошенко заявив про зміну формату АТО та призначив командувачем Об’єднаних сил Сергія Наєва.

Через десять днів генерал Наєв уточнив, що антитерористична операції триває, доки верховний головнокомандувач не видасть указ про початок операції Об’єднаних сил.

13 квітня президент України Петро Порошенко заявив, що антитерористична операція буде змінена на операцію Об’єднаних сил на Донбасі 30 квітня.

Президент зазначив, що це призведе до суттєвої зміни управління військовою структурою.
“Антитерористична операція знаходиться під керівництвом Служби безпеки України. Взаємодія між СБУ і підрозділами ЗСУ, Національної поліції і Нацгвардії є абсолютно іншими, ніж ті, що передбачені в законі про реінтеграцію Донбасу, і [відповідно до якого] керівництво переходить до Збройних сил України. У ЗСУ з’являються додаткові повноваження щодо реагування на агресію”, – пояснив Порошенко.

Читайте також:
Змінився порядок акредитації журналістів у зону АТО – ООС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна