Замість АТО: Об’єднані сили очолив Сергій Наєв з “Півдня” з братом у Криму. ОНОВЛЕНО

Сергій Наєв. Фото МОУ

Президент Петро Порошенко призначив командувачем Об’єднаних сил генерал-лейтенанта Сергія Наєва, який лише нещодавно став заступником начальника Генштабу ЗСУ.

Про це він сказав, перебуваючи з візитом в зоні АТО в п’ятницю, 16 березня, передає “Інтерфакс-Україна“.

“За моєю ініціативою Верховна Рада прийняла закон про реінтеграцію Донбасу. Цим документом створена нова правова основа для відсічі ворожій агресії на Донбасі, а в перспективі – і для відновлення територіальної цілісності України. Формат антитерористичної операції буде змінений на операцію Об’єднаних сил. Керівництво силами і засобами ЗСУ та інших військових формувань та правоохоронних органів покладатися на командувача Об’єднаних сил. На цю посаду я вирішив призначити генерал-лейтенанта Сергія Наєва”, – заявив президент.

ОНОВЛЕНО. Петро Порошенко зауважив, що за час військової служби Сергій Наєв пройшов шлях від командира взводу до заступника начальника Генерального штабу ЗСУ.

“Я бачив його на фронті, в АТО. Переконаний, що його рівень підготовки та досвід керівництва органами військового управління різного рівня дозволять йому якісно та відповідально здійснювати керівництво силами та засобами ЗСУ, інших військових формувань у відсічі і стримуванні російської агресії проти України”, — наголосив президент.

Порошенко відзначив, що ця посада є надзвичайно відповідальною.

“На ваші плечі лягає відповідальність перед народом України за його оборону на найскладнішій ділянці. Як Верховний Головнокомандувач поділяю з Вами цю відповідальність”, — зазначив він.

Президент додав: “Я поставив завдання Збройні сили укріпити настільки, щоби вони були не лише обороноздатними, але й спроможними звільнити окуповані території. Це, безумовно, право України захищати власний суверенітет, і воно має бути забезпечене достатнім військовим потенціалом”.

При цьому Порошенко наголосив, що пріоритетним і безальтернативним залишається звільнення української території політико-дипломатичним шляхом.

Як інформувала “Новинарня“, кандидатуру КОС (командувача Об’єднаних сил), відповідно до закону, мав визначити Генштаб, який надалі здійснюватиме лише загальне керівництво ООС.
Двома кандидатами, поданими на затвердження президенту, називали генерал-лейтенантів Михайла Забродського (чинний командувач сил АТО в Донецькій і Луганській областях) та Сергія Наєва.

7 березня начальник Генштабу, головнокомандувач ЗСУ Віктор Муженко представив керівникам структурних підрозділів ГШ Наєва Сергія Івановича як новопризначеного заступника начальника Генерального штабу Збройних сил України.

Начальник ГШ ЗСУ Віктор Муженко і Сергій Наєв. Фото МОУ

До цього генерал-лейтенант  Наєв проходив службу на посаді начальника штабу — першого заступника командувача Сухопутних військ Збройних Сил України.

У 2015-2017 роках командував оперативним командуванням “Схід”, раніше – начальник штабу ОК “Південь” ЗСУ.

Сергій Наєв у 2015 році

Сергій Іванович Наєв народився 30 квітня 1970 року, походить із м. Львів.

У нього є два сини й дочка, дружина Наталя, якій торік подарували 100 тис. грн. готівки.

Також у декларації генерала – річна зарплата 196 926 грн., автомобіль Toyota Rav 4 2015 року, кімната в Дніпрі, дохід від відчуження рухомого майна на 498 060 грн.,  недобудований будинок у селі Кошари Лиманського району Одещини, витрати 136550 грн. на будівництво.

У 2018 році він задекларував також подарунок на суму 139 743 грн. від Наєва Максима Івановича (брата).

ОНОВЛЕНО. Журналіст “Радіо Свобода” Левко Стек визначив, що брат Сергія Наєва, який робить подарунки, живе в окупованому Криму та працює в держустановах Росії – країни-агресора.

“В декларації Сергія Івановича мою увагу привернули два коштовні подарунки. За 2017 і 2016 роки. Це гроші – 135 000 і 139 000 гривень…Ім’я людини, яка робила коштовні подарунки новому командувачу Об’єднаних сил – Максим Іванович Наєв…
Якщо прогуглити ім’я Максима Івановича, то можна побачити, що така людина, принаймні до останнього часу, жила в окупованому Криму. І не просто жила, а ще й працювала на державній службі в окупаційній адміністрації. Зокрема, у відділенні так званого “Пенсійного фонду РФ в республіці Крим”. Тепер в Фейсбук та ж сама людина представляється працівником “Почты Крыма“…
На знімках обох чоловіків важко не помітити зовнішню схожість. На додачу до цього обидвоє вказують, що родом зі Львова”, – зазначає журналіст.

А тепер скажіть, на вашу думку, те, що людина, яка дарує значні суми грошей новому командувачу сил на Донбасі і в цей самий час працює на РФ в окупованому Криму, може бути фактором, який вливатиме на генерала Сергія Наєва? Чи буде він абсолютно незалежним, приймаючи рішення у війні з Росією, якщо на підконтрольній Росії території живе і працює близька йому людина, яка до того ж допомагає йому фінансово? І чи зможе РФ тиснути на українського генерала через його родича?” – пише Стек у “Фейсбуці”.

“Переконаний, президент Порошенко знає про ці сторінки з біографії Сергія Наєва. Але, очевидно, є й інші фактори, які переважили озвучені тут ризики”, – додає він.

У 2016 році, коли Сергій Наєв отримав звання генерал-майора, армійський волонтер Роман Донік писав: “…Наєв, звичайно, заслужив. Ввів в ОТУ “Донецьк” перехідний вимпел і кубок в змаганнях між бригадами. І схуд на 14 кг, сидячи на калоражі (дієта спеціальна) і тягаючи за собою особистого кухаря…
Єдиною втіхою може стати те, що його заберуть на підвищення в якийсь відділ збитих льотчиків в сухопутку, а в ОК “Схід” когось нормального призначать. У сухопутці його улюблений начальник Борискін, якому Наєв дачу будує руками військовослужбовців.
У такі хвилини я не розумію, що і навіщо я тут роблю”.

ОНОВЛЕНО. Уже після призначення Наєва на ООС, 16 березня 2018, Донік написав: “Наєв, один із генералів, про яких мені довелося поміняти думку від різко негативної до позитивного. Особливо після його відходу з ОК (оперативного командування).
Можу помилитися, але, по-моєму, найбільш педантичний і системний генерал в ЗСУ. Буквоїд і методист. За бирки міг задрачочвати до непритомності. Але коли ця енергія і педантичність йшла в потрібне русло, то ККД був високим… Не мені судити, але обізнані люди кажуть, що в нього феноменальна здатність підбирати людей для вирішення завдань”.

Відтак бойовий генерал Михайло Забродський залишається, як і раніше, лише командувачем Десантно-штурмових військ ЗСУ.

Сили АТО він очолював з листопада 2017 року.

Читайте також:
Порошенко побував у звільненій Катеринівці на лінії фронту. ФОТО

“Допомога йде”: генерал Наєв почав “кривавий” флешмоб
на допомогу дітям Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна