Порошенко побував у звільненій Катеринівці на лінії фронту. ФОТО

 

Президент Петро Порошенко у п’ятницю, 16 березня, відвідав село Катеринівка Луганської області, яке нещодавно зайняли українські військові в “сірій зоні”, та і контрольно-пропускний пункт “Золоте”.

Про це у “Фейсбуці” повідомив прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.

“Президент відвідав визволену Катеринівку і [місто] Золоте на Луганщині, де збудовано контрольно пропускний пункт через лінію зіткнення, але його роботу заблокували російські окупанти”, – написав він.

Петро Порошенко в селі Катеринівка. Фото: ФБ Святослав Цеголко

Як видно з оприлюднених фото, Порошенко поспілкувався з місцевими жителями, літніми людьми та дітьми.

ОНОВИВ. Як повідомляє прес-служба АП, мешканці Катеринівки звернулися по глави держави та зазначили, що найбільше хочуть встановлення миру.

“Саме тому я і прийняв рішення, щоб приїхати в Катеринівку. Бо це є символ – символ миру, символ звільнення українськими Збройними силами без жодного пострілу. Для того, щоб не було ні російських, ні сепаратистських військ. Щоб захистити мирних мешканців Катеринівки”, – заявив Петро Порошенко.

Він знов відзначив важливість запровадження миротворчої місії ООН на Донбас, яка дасть можливість роззброїти незаконні збройні формування, вилучити всю зброю, яка була привезена.

“Нам потрібно, щоб тут розпочиналось нарешті мирне будівництво, – підкреслив Президент, додавши: Ми будемо робити все можливе, щоб швидше був мир”.

Президент також підкреслив, що в Катеринівці має бути щотижня мобільний термінал “Ощадбанку”, щоб мешканці могли отримати заробітну плату, пенсію.

“Щоб відновлювалось нормальне мирне життя. Щоб не було, як вони це називають – Катеринівка сіра зона, тут нічого немає. От ми з цим не збираємось миритись. Ніяка тут не сіра зона”, – підкреслив Порошенко.

Глава держави наголосив: “Ось дивіться – це наш прапор. І ми за наш прапор нікому і ніколи ні цю землю, ні цих людей не віддамо. Саме тому сьогодні я з вами”.

Також під час візиту на Донбас президент підписав Закон, який знімає впроваджені раніше обмеження для кредитування малого та середнього бізнесу на тій частині території проведення операції Об’єднаних сил, яка підконтрольна Україні.

За його словами, голови Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський та Луганської – Юрій Гарбуз неодноразово зверталися щодо прискорення прийняття зазначеного законопроекту.

Документом, зокрема, передбачається відновлення механізму забезпечення іпотечних договорів об’єктами нерухомого майна.

“Реалізація зазначеного закону сприятиме розвитку підприємницької діяльності на підконтрольній нам частині території Донецької та Луганської областей”, – ідеться в повідомленні прес-служби президента.

Уповноважена президента з питань мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко зазначила, що село, яке відвідав Порошенко, розташоване в безпосередній близькості до лінії зіткнення.

Фото: прес-служба АП

“Петро Порошенко побував у звільненій Катеринівці, куди не приїжджають навіть спостерігачі місії СММ ОБСЄ, бо її щодня обстрілюють, працюють диверсійні групи, що встановлюють розтяжок і міни. До нуля… кількасот метрів”, – написала Геращенко в соцмережі.

За її словами, фронт фактично проходить по межі села, де залишаються жити 200 українців, серед них 20 дітей.

Надалі президент поїхав до Краматорська на Донеччину.

Читайте також:
Українські військові провели інтернет у звільнене село Катеринівка. ВІДЕО

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 2 лютого була оприлюднена заява прес-центру штабу АТО з приводу взяття під контроль населеного пункту Катеринівка Луганської області.

Катеринівка — село в Попаснянському районі Луганської області, між містами Попасна і Золоте, на північ від села Новоолександрівка. Підпорядковане Золотівській міськраді. Населення села до війни становило 484 осіб.

До початку лютого 2018 року село перебувало в “сірій зоні”. Туди могли потрапити як українські військові, так і бойовики “ЛНР”.

Репортаж “Новинарні“:
“А ми тут і були під контролем”. Як живе Катеринівка на Луганщині, взята ЗСУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна