Кримська справа 26 лютого: прокуратура просить умовні терміни для татар

 

Ближчими тижнями в окупованому РФ Криму очікується вирок у “справі 26 лютого” за обвинуваченням кримських татар в участі у мітингу під Верховною Радою АР Крим ще до анексії півострова. Прокуратура просить про умовні строки ув’язнення для обвичнувачених.
Як передає “Новинарня“, про це повідомив адвокат Микола Полозов.

“Як виглядає, найближчими тижнями буде винесено вирок щодо тих кримських татар, кого російська влада в окупованому Криму призначила винними в «участі в масових заворушеннях».
Прокурор попросив для Мустафи Дегерменджі й Алі Асанова – по 5 років умовно і 3 роки випробувального терміну, а для трьох інших фігурантів справи «26 лютого» – по 3,5 роки умовно”, – написав Полозов у “Фейсбуці” ввечері 24 квітня.

“Немає ніяких сумнівів, що вирок буде обвинувальним. З чіпких пазурів російської феміди дуже складно вирватися, особливо невинним людям. І ми це, на жаль, спостерігали в Криму не один раз”, – додав він.

Адвокат висловив сподівання, що “після вироку всі ці молоді кримські татари повернуться до своїх домівок, до своїх родин, а суд не випише більше, ніж просить прокурор”.

Полозов нагадав, що розгляд “справи 26 лютого” в Криму вже триває майже два з половиною роки.

Читайте також:
Роковини окупації: в мітингу 26.02.2014 в Сімферополі брали участь
перевдягнені військові РФ

Київ вимагає від РФ звільнити затриманого Бекіра Дегерменджі,
його стан критичний

Як відомо, 26 лютого 2014 року під будівлею Верховної Ради Криму відбулися сутички між сепаратистами та проукраїнськими силами, зокрема кримськими татарами.

Хоча Росія на той час не анексувала Крим, Слідчий комітет РФ згодом порушив за даним фактом кримінальну справу. Почалися затримання кримських татар.

Пізніше суд розділив “справу 26 лютого” на дві: окремо – по одному з лідерів кримськотатарського національного руху Ахтему Чийгозу, і окремо – по інших фігурантах процесу, Алі Асанову, Мустафі Дегерменджі, Ескендеру Кантемірову, Таляту Юнусову, Ескендеру Емірвалієву, Арсену Юнусову й Ескендеру Небієву.

У вересні 2017 року Ахтем Чийгоз отримав вирок російського суду – вісім років колонії. У жовтні разом зі ще одним засудженим окупантами лідером кримських татар, Ільмі Умеровим, його видали Туреччині в обмін на двох шпигунів. Пізніше вони прилетіли до Києва.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна