Роковини окупації: в мітингу 26.02.2014 в Сімферополі брали участь перевдягнені військові РФ

 

У мітингу під Верховною Радою Криму 26 лютого 2014 року також брали участь перевдягнені російські військові, які пізніше захоплювали півострів.

Про це повідомила прес-служба прокуратури АРК із посиланням на голову відомства Гюндуза Мамедова.

За його словами, прокуратурі вдалося похвилинно встановити події, які відбувалися того дня, потерпілих осіб, співробітників правоохоронних органів та їх керівництво, які повинні були забезпечити охорону громадського порядку.

“Досить важливим фактом є те, що зі сторони проросійських активістів, які стояли з гаслами від’єднання півострова від України, були перевдягнені військові регулярних військ Російської Федерації, які в подальшому брали активну участь у захоплені аеропортів, адміністративних будівель та військових частин”, – розповів Мамедов.

Також, за його словами, на мирному мітингу за територіальну цілісність України були присутні “кубанські казаки”.

“Зауважу, що обидві категорії цих осіб не мають ні якого відношення до волевиявлення населення півострова”, – наголосив український прокурор.

За його інформацією, слідчі також встановили, що на мобільні телефони Сергія Аксьонова, який згодом став маріонетковим главою уряду окупованого РФ Криму, протягом 26 лютого 2014 року “постійно надходили дзвінки від абонентів Російської Федерації”.

Мамедов розповів, що за тими подіями трьом особам – керівникам правоохоронних органів – повідомлено про підозру у службовій недбалості з тяжкими наслідками. Вони оголошені в розшук.

Слідство встановило, що наслідком їхнього халатного ставлення до забезпечення громадського порядку під час мітингу в Сімферополі стали зіткнення між сторонами, в результаті чого 16 осіб отримали травми та дві людини загинули.

Як відомо, 26 лютого 2014 року під будівлею Верховної Ради Криму відбулися сутички між сепаратистами та проукраїнськими силами, зокрема кримськими татарами.

Хоча Росія на той час не анексувала Крим, Слідчий комітет РФ згодом порушив за даним фактом кримінальну справу. Почалися затримання кримських татар.

Пізніше суд розділив “справу 26 лютого” на дві: окремо – по одному з лідерів кримськотатарського національного руху Ахтему Чийгозу, і окремо – по інших фігурантах процесу, Алі Асанову, Мустафі Дегерменджі, Ескендеру Кантемірову, Таляту Юнусову, Ескендеру Емірвалієву, Арсену Юнусову й Ескендеру Небієву.

У вересні 2017 року Ахтем Чийгоз отримав вирок російського суду – вісім років колонії. У жовтні разом зі ще одним засудженим окупантами лідером кримських татар, Ільмі Умеровим, його видали Туреччині в обмін на двох шпигунів. Пізніше вони прилетіли до Києва.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна