Росія видала політв’язнів Умерова і Чийгоза Туреччині

 

Представників Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова, засуджених в окупованому Криму, видали Туреччині.

Про це повідомив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв виданню “Українська правда“.

За його словами, Чийгоза і Умерова спершу привезли в Сімферополь, потім літак забрав їх в Анапу, а близько 14-ї години 25 жовтня за київським часом літак із політв’язнями вирушив в Анкару.

Джемілєв додав, що ця видача стала можливою завдяки домовленостям, досягнутим під час візиту президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана в Україну.

Про передачу Умерова та Чийгоза турецькій стороні написав також адвокат Микола Полозов.

“Те, чого всі так довго чекали, сталося. Ще двоє заручників, двоє українських політв’язнів здобули свободу. Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров – безстрашні герої кримськотатарського народу. Сьогодні вони звільнені від кримінального переслідування”, – написав Полозов у “Фейсбуці“.

Він також наголосив, що це “закономірний результат титанічних зусиль, успішно проведеної юридичної, політичної та дипломатичної роботи”.

ОНОВЛЕНО. На брифінгу біля адміністрації президента в Києві голова Меджлісу, народний депутат України Рефат Чубаров повідомив, що громадяни України Чийгоз та Умеров із Туреччини приїдуть до Києва, житимуть і працюватимуть в Україні, поки не повернеться Крим.

Він наголосив, що Україна буде боротися і за інших українських політв’язнів у Криму й РФ.

Чийгоз та Умеров не просили про помилування у президента Росії Володимира Путіна, заявив також адвокат Полозов.

“Ні Ахтем Чийгоз, ні Ільмі Умеров ніяких заяв із проханнями про помилування, про амністію або ще про щось не підписували і не писали. Вони – герої кримськотатарського народу, українські політв’язні, для яких моральні принципи і совість вище навіть за власну волю. Це не ті люди, яких можна поставити на коліна і змусити писати милості до російської держави”, – сказав адвокат у коментарі виданню “Крим.Реалії”.

Це підтвердила і перша заступниці голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

“Однією з передумов звільнення ФСБ виставляло, аби Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз написали прохання про помилування Путіну. Мустафа Джемілєв у розпачі в Страсбурзі, під час візиту президента Порошенка й розмови з ним, сказав, що цього ніколи не буде.
Ми пишаємося Чийгозом і Умеровим, вони дійсно незламні. І всі ці довгі дні українська і турецька дипломатії робили все, аби не було ніяких передумов про “челобітну”, бо ці герої б ніколи нічого подібного Путіну не писали б”, – написала Геращенко у “Фейсбуці”.

Також вона зазначила, що рішення про звільнення Умерова і Чийгоза було ухвалене ще кілька тижнів тому, однак трималося в таємниці.

“Про те, що найближчим часом нам вдасться витягти лідерів кримських татар, посвячені знали ще кілька тижнів тому. Зокрема, дякую всій українській делегації в ПАРЄ, яка випадково дізналася про це в Страсбурзі і героїчно мовчала, тримала цю важливу таємницю в собі, аби не зірвалося.
Тільки одиниці знають, скільки переговорів президента Порошенка за участі нашого дорогого Мустафи Джемілєва, скільки раундів зустрічей відбулося і в Нью- Йорку, на полях сесії Генасамблеї ООН, де наша делегація ставила питання заручників як пріоритетне і президент [Порошенко] просив свого турецького колегу Ердогана підключитися до звільнення, і під час закритих зустрічей президентів Порошенка й Ердогана в Києві”, – зазначила Ірина Геращенко.

“Президентські укази про помилування засекречені і не опубліковані. Умерова та Чийгоза вивезли з території Криму до Туреччини. За даними учасників переговорного процесу про звільнення кримських татар, це є «політичним рішенням і підсумком переговорів за участю Туреччини і України»”, – написав у свою чергу в “Фейсбуці” кримський журналіст Антон Наумлюк.

Як інформувала “Новинарня“, 11 вересня підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму засудив громадянина України Ахтема Чийгоза до восьми років ув’язнення за обвинуваченням в “організації масових заворушень”.

Після винесення вироку Євросоюз (офіційний представник глави дипломатії ЄС) виступив із заявою, в якій вимагає від РФ звільнення заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза і зняття звинувачення з іншого заступника голови організації Ільмі Умерова. 12 вересня захист Чийгоза подав апеляцію на вирок кримського суду до Верховного суду РФ.

Також підконтрольний Кремлю Сімферопольський районний суд 27 вересня засудив Ільмі Умерова до двох років колонії-поселення із забороною на два роки займатися публічною діяльністю і виступати в ЗМІ.

У 60-річного Умерова – хвороба Паркінсона 3-го ступеня, гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, перенесена операція на серці.

Затримання, обшук і порушення кримінальної справи, тримання у психіатричній лікарні для проведення примусової судово-психіатричної експертизи одного з лідерів національно-визвольного руху кримських татар Умерова викликало сильний громадський і міжнародний резонанс.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна