Окупаційний суд Сімферополя виніс жорсткий вирок заступнику голові Меджлісу Ільмі Умерову

 

Підконтрольний Росії Сімферопольський районний суд в окупованому Криму виніс вирок у справі одного з лідерів кримськотатарського національного руху Ільмі Умерова та призначив йому покарання у вигляді двох років колонії-поселення із забороною публічної діяльності.

Про це в середу, 27 вересня, повідомляє “Новинарня” з посиланням на видання “Крим. Реалії” та адвокатів підсудного.

Зазначається, що оголошення вироку в суді почалося раніше, без присутності адвоката Умерова Марка Фейгіна та захисника Олександра Подрабінека.

Перед судовим засіданням адвокат Умерова сподівався на те, що оприлюднена 25 вересня доповідь Верховного комісара ООН з прав людини щодо ситуації в анексованому Криму може вплинути на пом’якшення вироку його підзахисному.

Показово, що російський прокурор вимагав покарання для Умерова у вигляді 3 років 6 місяців позбавлення волі умовно, з випробувальним терміном на 3 роки і забороною на три роки займатися публічною та викладацькою діяльністю.

Суд же призначив 60-річному Ільмі-ага жорсткішу міру покарання – два роки реального обмеження волі.

Адвокат Микола Полозов вважає, що “з урахуванням стану здоров’я Ільмі-ага це рівноцінно смертному вироку”.

“Непропорційно жорстокий вирок обумовлений лише тим, що Ільмі Умеров кримський татарин.
Виглядає так, що в Кремлі є жорстка установка на репресії щодо громадян України в Криму саме цієї національності.
Крім того, існує небезпека, що російська влада вивезе Ільмі Умерова на материк для відбування покарання, щоб утруднити до йому доступ рідних та адвокатів.
Можу тільки побажати всім причетним до репресій проти кримських татар довго і щасливо горіти в пеклі!” – написав Полозов у “Фейсбуці”.

Як повідомляла “Новинарня“, 12 травня 2016 року ФСБ Росії в окупованому Криму порушила проти заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова кримінальну справу за нібито заклик в ефірі каналу ATR до дій, які загрожують територіальній цілісності Російської Федерації.
Умеров заявляв, що його слова неправильно переклали він вважає порушену проти нього кримінальну справу політично мотивованою.

Чоловіка взяли на підписку про невиїзд.

11 серпня 2016 року Умерову стало погано в суді, його ушпиталили. Незважаючи на це, суддя винесла постанову відправити Умерова на психіатричну експертизу. 

Затримання, обшук і порушення кримінальної справи, тримання у психіатричній лікарні для проведення примусової судово-психіатричної експертизи одного з лідерів національно-визвольного руху кримських татар Умерова викликало сильний громадський і міжнародний резонанс.

Як відомо, в Умерова – хвороба Паркінсона 3-го ступеня, гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, перенесена операція на серці.

Нагадаємо, двома тижнями раніше Сімферопольський суд виніс вирок іншому лідеру кримських татар – Ахтему Чийгозу, згодом – українському журналісту Миколі Семені.

Читайте також:
Сильний виступ Ільмі Умерова перед вироком у Сімферопольському суді: “Зустрінемося в Гаазі!” ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна