Звільнені Умеров і Чийгоз уже в Києві: “перший крок до звільнення Криму”

 

Заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров та Ахтем Чийгоз, звільнені з ув’язнення в окупованому Криму й передані Росією владі Туреччини, вдень 27 жовтня прилетіли до Києва і дали першу прес-конференцію в аеропорту “Бориспіль”.

Їх зустрічали зокрема донька Ільмі Умерова Айше, дружина Ахтема Чийгоза Ельміра Аблялімова, адвокат Микола Полозов, а також представники Меджлісу кримськотатарського народу.

Перед початком прес-конференції в “Борисполі” дитячий хор виконав гімни України і кримських татар.
Появу Умерова і Чийгоза зал зустрів кримськотатарським скандуванням.

Як передає “Новинарня“, вони назвали своє звільнення символічним, що стане відправною точкою для звільнення Криму від окупації РФ.

Ахтем Чийгоз. Фото УІНАН

“Це звільнення – це символізм. Наш народ відчув, що за ним сила, його не дадуть порвати. І український народ зможе постояти за свою свободу”, – сказав Ахтем Чийгоз, який у вересні був засуджений у Сімферополі до 8 років колонії суворого режиму за участь у проукраїнському мітингу в лютому 2014 року, ще до анексії Криму.

“Я не можу порівнювати це зі звільненням, звільнення – це свобода, це те, за що боролись, і не лише за свободу окремих особистостей, це свобода мого народу, моєї землі, батьківщини, країни…” – сказав водночас Чийгоз.

Своєю чергою Ільмі Умеров підкреслив, що варто зайнятися питанням статусу Криму та його деокупації.

Ільмі Умеров. Фото: УНІАН

“Я впевнений, якщо все так триватиме, якщо тема Криму не буде сходити зі сторінок ЗМІ, то процес продовжуватиметься й далі. Обов’язково слідом за звільненням окремих людей відбудеться деокупація Криму і відновлення територіальної цілісності України, адже задача мінімум у цьому й полягає. Уся наша боротьба відбувається навколо цього”, – підкреслив Умеров.

“А всі наступні питання, які нам ще доведеться вирішувати, закон про статус та зміни до Конституції і інше, будемо вирішувати вже у складі нашої рідної країни”, – додав він.

При цьому Ільмі-ага зазначив, що на момент передачі в Туреччину він ще не відбував покарання, а залишався під домашнім арештом.
У вересні Умеров був засуджений до 2 років колонії-поселення.

Фото: Українська правда

“Були задіяні тисячі й тисячі людей”, – сказав на прес-конференції колишній глава Меджлісу, народний депутат України Мустафа Джамілєв, коментуючи звільнення політв’язнів.
Він подякував усім, хто доклав зусиль до звільнення Чийгоза і Умерова, зокрема, і президенту Петру Порошенку.

За його словами, це стане початком звільнення Криму, і на цьому не варто зупинятися.

На питання журналістів, що саме могло змусити Росію відпустити заступників голови Меджлісу, Джемілєв відповів: “Дуже великий тягар провини на Російської Федерації. Вони зараз, мабуть, хочуть якимось чином пом’якшити ставлення світової громадськості”.

Ведуча прес-конференції, в.о. міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова наголосила, що припущення, ніби інші політичні в’язні є ціною звільнення Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза, не відповідає дійсності.

“Я відразу хочу розвінчати певні міфи, які сьогодні вже активно російська пропаганда намагається підняти, що начебто ціна цьому звільненню є інші політичні в’язні. Насправді це не так”, – наголосила Джеппар.

Вона підкреслила, що процес звільнення політичних в’язнів, яких сьогодні “п’ять десятків у Криму”, триватиме.

“Ціна не така. Цей процес, цей дипломатичний тиск буде тривати”, – запевнила Джеппар.

Представниця уряду зауважила, що видача Чийгоза і Умерова Туреччині стала результатом потужного дипломатичного тиску керівництва Української держави, лідерів Великої сімки, президента США та багатьох інших світових лідерів.

Імена українців і кримських татар – політв’язнів окупаційної влади РФ у Криму – зачитав голова Меджлісу, народний депутат України Рефат Чубаров.

Він наголосив, що влада України і Меджліс не залишать наодинці тих, кого Росія переслідує в Криму.

“Жодна людина в Криму, яка сьогодні знаходиться або в ув’язненні, або переслідується в інший спосіб: підписка про невиїзд і таке інше, – вона не залишатиметься один на один”, – наголосив Чубаров і додав, що говорить про це від імені Меджлісу.

Він жартома зазначив, що сьогодні почувається найщасливішим, адже тепер заступники Умеров і Чийгоз полегшать його роботу в Меджлісі.

При цьому Ільмі Умеров ще раз заявив, що поїхаде додому, до Криму, і ніхто перед звільненням не ставив йому якихось умов щодо неповернення у Крим.

Читайте також:
Чийгоз і Умеров повертаються в Україну і планують поїхати в Крим

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна