Чийгоз і Умеров повертаються в Україну і планують поїхати в Крим

 

Заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз збираються знову повернутися до окупованого Росією Криму, щоб побачитися з рідними та друзями.

Про це вони заявили під час брифінгу в турецькій Анкарі сьогодні, 26 жовтня. Увечері цього ж дня Умеров і Чийгоз планували прибути до Києва й о 20:00 провести прес-конференцію в аеропорту “Бориспіль”.

ОНОВЛЕНО. Еміне Джапарова, заступник міністра інформполітики згодом уточнила: “Приліт звільнених заступників голів Меджлісу Ільмі Умерова та Ахтема Чійгоза перенесено…
Новий час прибуття до аеропорту “Бориспіль” повідомимо відразу, як будемо володіти інформацією. Очікуємо на них завтра – 27 жовтня”.

Як зазначив Умеров, їхнє з Чийгозом звільнення стало можливим завдяки неймовірним зусиллям громадськості, президентів України та Туреччини, представників кримськотатарського народу.

“Росія звинувачувала нас у злочинах, яких ми не скоювали. Але завдяки зусиллям небайдужих людей, ми були звільнені. Нам невідомі подробиці переговорів і не знаємо, що буде, якщо ми спробуємо перетнути кордон між Херсонською областю та Кримом“, – сказав представник Меджлісу.

Умеров також наголосив, що ніяких обіцянок не їздити на півострів ні він, ні Чийгоз не давали, і ніхто їм таких умов не ставив. Тому через деякий час вони спробують повернутися на півострів.

У свою чергу Чийгоз підтвердив намір повернутися до Криму.

“Коли мене забирали, у мене не було можливості попрощатися з батьком і дітьми. Тому я маю намір повернутися додому “, – сказав він.

Обоє представників Меджлісу висловили подяку всім, хто їх підтримував і боровся за їх звільнення, особливо президентам України і Туреччини.

“На жаль, у нас не було можливості побачитися з [президентом Туреччини Реджепом Таїпом] Ердоганом, коли ми були в Анкарі. Але незабаром ми знову будемо там і для нас буде великою честю особисто йому подякувати”, – сказав Чийгоз.

“Крім того, старання президента України щодо нашоо визволення показали велику силу і міць, яка стоїть за всіма громадянами України, що мешкають у Криму. Це дуже важливо. За 2 роки і 9 місяців, які я провів у СІЗО, я зустрічався і з іншими нашими ув’язненими, в тому числі і з Олегом Сенцовим. Тка підтримка дає для нас там безпеку “, – сказав він.

“Те, що нас таки звільнили після винесення Росією вироку, свідчить: це був перший епізод у боротьбі за звільнення Криму і відновлення цілісності України. Боротьба триває “, – додав Умеров.

Звільнені представники Меджлісу наголосили, що не припинять спроби боротися за те, щоб анексований Крим знову повернувся до складу України і щоб припинилися репресії проти людей на півострові, зокрема представників кримськотатарського народу.

Відповідаючи на запитання, чи було умовою для його звільнення прохання про помилування до президента РФ Володимира Путіна і визнання Криму російським, Чийгоз сказав: “Якби я хотів таким шляхом думати про своє звільнення, я б не сидів узагалі“.

Я пишаюся тим, що я громадянин України. Вибір нашого народу – бути в складі України. І такою ціною я б образив наш народ, я маю на увазі весь: і український, і кримськотатарський. Тому природно, що я відмовився навіть обговорювати це”, – наголосив Чийгоз.

Як повідомляла “Новинарня“, 25 жовтня Росія видала засуджених в окупованому Криму заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова Туреччині.

Як зазначив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, ця видача стала можливою завдяки домовленостям, досягнутим під час візиту президента Турецької Республіки Реджепа Таїпа Ердогана в Україну.

За словами адвоката Миколи Полозова, ні Чийгоз, ні Умеров не просили про помилування у президента Росії Володимира Путіна.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна