Ердоган у Києві пообіцяв не визнавати анексію Криму, але про санкції щодо Росії змовчав

 

Туреччина не визнаЄ і не вИзнає незаконну анексію Криму. В цьому президент Турецької Республіки Реджеп Таїп Ердоган запевнив президента України Петра Порошенка сьогодні, 9 жовтня, під час свого візиту до Києва.

Зустріч двох президентів віч-на-віч замість запланованих 45 хвилин тривала 3 години. По її завершенні президенти провели спільну прес-конференцію.

“Я ще раз запевнив пана Порошенка, що Туреччина продовжуватиме підтримувати суверенітет України, її територіальну цілісність, включно з Кримом, та політичну консолідованість», – зазначив Ердоган.

“Ми не визнали і не визнаємо незаконну анексію Криму. Ми дуже задоволені підтримкою, яку надає Україна кримським татарам, які довели вірність своїй країні”, – додав він, відповідаючи на запитання українського кримськотатарського телеканалу.

Ердоган також пообіцяв, що Туреччина й надалі пильно стежитиме за ситуацією довкола кримських татар в окупованому Криму та підтримуватиме це питання на міжнародному порядку денному.

Водночас президент Турецької Республіки уникнув відповіді щодо можливості запровадження санкцій проти Російської Федерації, яка окупувала півострів.

“Я і на попередніх прес-конференціях розповідав, наскільки делікатним для нас є питання Криму. Ми зараз намагаємося вжити будь-яких заходів стосовно наших братів кримських татар, які перебувають в ув’язненні, і я думаю, що з часом ми отримаємо результат цих зусиль… Позиція Туреччини стосовно Криму і взагалі в цих питаннях як на національному, так і на міжнародному рівнях, відома. Ми не будемо бачити наших братів окремо від нас, і не бачимо їх такими в майбутньому”, – заявив Ердоган.

Президент України розповів, що ситуації в Криму було присвячено багато часу під час двосторонніх переговорів, і зазначив, що він “задоволений” позицією Туреччини з цього питання.

Окрім того, президенти повідомили, що Туреччина увійшла у п’ятірку найбільших торговельних партнерів України.

При цьому Ердоган заявив про намір вивести двосторонній товарообіг з Україною до рівня 10 мільярдів доларів на рік. “У 2015 році ми з паном Порошенком оголосили нашу мету – до 2023 року подвоїти, потроїти наш товарообіг, щоб досягти серйозної цифри”, – сказав глава Турецької держави.

Президент Порошенко також наголосив, що Україна зацікавлена у збільшенні представництва Туреччини в спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ і розраховує на підтримку розгортання миротворчої місії ООН на території окремих районів Донецької та Луганської областей.

У рамках візиту президента Туреччини в Україну представники урядів підписали протокол про внесення змін в Угоду про уникнення подвійного оподаткування, який передбачає уникнення подвійного оподаткування доходів фізичних і юридичних осіб шляхом розподілу права оподаткування окремих видів доходів між країнами або за допомогою обліку в зобов’язаннях платника податків сплачених податків на території іншої держави. При цьому, як наголошується в повідомленні, Україна і Туреччина повинні провести внутрішні державні процедури для ратифікації протоколу.

Загалом під час візиту Реджепа Таїпа Ердогана до Києва між главами та різними урядовими відомствами двох держав було підписано загалом 9 двосторонніх угод.

Читайте також:

МЗС Туреччини: Налагодження взаємин з Росією не означає визнання анексії Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна