Київ вимагає від РФ звільнити затриманого Бекіра Дегерменджі, чий стан критичний

Міністерство закордонних справ України вимагає від Російської Федерації звільнити незаконно заарештованого кримськотатарського активіста Бекіра Дегерменджі.

“Стан Дегерменджі критичний. Окупант продовжує тихо вбивати кримських татар. Висловлюємо протест РФ, вимагаємо звільнення”, – написала речниця МЗС Мар’яна Беца у “Твіттері”.

Нагадаємо, що Бекір Дегерменджі був заарештований 23 листопада після того, як у різних районах окупованого РФ Криму відбулися обшуки в будинках кримських татар. Разом з ним були затримані Куртсеіт Абдуллаєв, Асан Чапух, Руслан Трубач і Кязим Аметов. Їм інкримінують вимагання, вчинене групою осіб (ч. 2 ст. 163 Кримінального кодексу). Насправді йшлося про спробу повернення грошей, які вкрав один із родичів.
Під час цих затримань зомліла й померла ветеран кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка, у чиєї онуки прихопив гроші Юсуф Айтан і втік.
Стан здоров’я 57-річного Бекіра Дегерменджі погіршився в СІЗО.
Активістові (в нього хронічна астма) стало зле в залі підконтрольного РФ Верховного суду Криму 6 грудня, йому викликали швидку допомогу.
У ніч проти 14 грудня він потрапив до реанімації. Пізніше стало відомо, що лікарі тримають Дегерменджі переважно в медикаментозному сні. 21 грудня повідомлялося, що його перевели з реанімації у коридор.

Читайте також:
Арештований член Меджлісу Бекір Дегерменджі написав листа з СІЗО
про справжні обставини, що привели його за ґрати

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна