Арештований член Меджлісу Бекір Дегерменджі написав листа з СІЗО про справжні обставини, що привели його за ґрати

 

57-річний кримськотатарський активіст Бекір Дегерменджі, якого в окупованому Криму утримують в СІЗО за сфабрикованою справою про нібито вимагання, написав відкритого листа, в якому розповів про події, що передували його затриманню 23 листопада і стали підставою для розправи.

Лист опубліковано на сайті “Радіо Свобода“.

Член Меджлісу Дегерменджі розповів, що онучка Веджіє Кашки – Аліє – вийшла заміж за Юсуфа Айтана. Одного дня 82-річна Веджіє Кашка зателефонувала йому та розповіла, що Айтан пропав та прихопив із собою її гроші.

“Зі слів внучки ми дізналися, що він перебуває у Заріни Аметової – дружини покійного Решата Аметова. Не знаючи всіх подробиць, вона (Веджіє Кашка) нас попросила поговорити з ним, щоб він повернув вкрадені у неї гроші. І навіть в цей момент вона переживала за дружину і дітей Решата Аметова… Ми не могли їй відмовити в цьому проханні, тому що вона для нас всіх була рідною людиною”, – пише Дегерменджі.

Він підкреслює, що не висував жодних погроз під час розмов із Юсуфом Айтаном.

“Ніяких таких загроз ми цього негідника не висували. Єдине: ми його просили швидше розібратися з цією проблемою. А він нас, не знаю з яких-таких спонукань і з чиєї підказки, представив якимись закоренілими злочинцями з 90-х років. Це виходить, четверо старих людей погрозами і шантажем, в корисливих цілях вимагали у нього гроші. Маячня якась”, – зазначив активіст.

Дегерменджі підкреслює, що хотів вирішити конфлікт тихо і мирно, щоб нікому не нашкодити.

Раніше повідомлялося, що 23 листопада в Сімферополі затримали кількох членів Меджлісу кримськотатарського народу, серед яких Бекір Дегерменджі, за нібито “вимагання коштів в особливо великому розмірі” у громадянина Туреччини.

Після цих затримань на 83-му році життя померла ветеран кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка.

15 грудня Бекір Дегерменджі потрапив із СІЗО в реанімацію. Повідомлялося, що в  нього набряк легень і серцева недостатність. Він знаходився у медикаментозному сні на штучній вентиляції легень.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна