Спалене Товариство угорської культури Закарпаття кличе в область постійну місію ОБСЄ

 

Товариство угорської культури Закарпаття, на офіс якого в лютому було скоєно два напади, закликало розгорнути в області постійну місію ОБСЄ.

Про це йдеться в офіційній заяві ТУКЗ, повідомляє “Закарпаття онлайн“.

Товариство “вітає пропозицію ОБСЄ щодо створення на Закарпатті спеціальної моніторингової місії, оскільки з огляду на події, які трапилися в області останнім часом, це є вкрай необхідною ініціативою”, сказано в заяві.

Раніше про потребу введення постійної місії ОБСЄ у Закарпатську область неодноразово заявляв офіційний Будапешт.

Глава МЗС України Павло Клімкін не бачить підстав для направлення спостерігачів у регіон, одночасно наголошуючи, що слід припинити російські провокації в області.

Втім, представники угорської меншини стверджують, що нині вирішується питання про постійну місію ОБСЄ на Закарпатті. Заступник голови “Товариства угорської культури Закарпаття” Йосип Борто у коментарі “Громадському радіо” розповів про результати зустрічі з представниками ОБСЄ з цього приводу.

“Очолює їхню делегацію Джорджіо Зелькович, і я з ним мав розмову. Ми обговорили декілька питань, в тому числі терористичну атаку проти офісу Товариства угорської культури Закарпаття. Ми домовилися з ним, що після проведеного моніторингу він зробить пропозицію своїм керівникам, щоб на Закарпатті на постійній основі працювали представники ОБСЄ”, – заявив Борто.

Читайте також:
Арештували АТОвця – підривника угорського офісу в Ужгороді.
Йдеться вже про теракт

Як інформувала “Новинарня“, закарпатський обласний офіс Товариства угорської культури (ТУКЗ, КМКС) в Ужгороді, за адресою Православна набережна, 5, спершу намагалися підпалити 4 лютого, кинувши у вікно пляшку із запальною сумішшю. Тоді підпал не завдав великої шкоди, було пошкоджено тільки скло.
Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що підпал вчинили двоє польських радикалів.
27 лютого було скоєно другий підпал, із застосуванням вибухівки. Як і перший, він спричинив різку реакцію Угорщини.

4 березня голова Нацполіції Сергій Князєв заявив про розкриття обидвох нападів на офіс КМКС в Ужгороді та затримання загалом п’ятьох осіб (із них двоє – поляки, яких затримало Агентство внутрішньої безпеки Польщі).

Геннадій Москаль заявив, що організатор другого підпалу (підриву, внаслідок якого в офісі ТУКЗ усе вигоріло) – мешканець Придністров’я (Молдова), а серед виконавців є українці – учасники АТО з Кропивницького.
Двох виконавців другого підпалу суд арештував на 60 днів.

Читайте також:
З’явилося відео вибуху в Товаристві угорської культури Закарпаття

Нагадаємо, Національна поліція розкрила два напади на будівлю Товариства угорської культури в Ужгороді.

27 лютого на підвіконня будівлі було встановлено та підірвано саморобний вибуховий пристрій. За підозрою у підриві затримано трьох українців, одного – в Черкасах, двох – у Кропивницькому.

4 лютого зловмисники кинули пляшку із запальною сумішшю у вікно будівлі. За підозрою у цьому підпалі Агентство внутрішньої безпеки Польщі затримало двох поляків.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що організатором підпалу Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ) в Ужгороді є житель Придністров’я, який діяв за вказівкою ФСБ. Він перебуває у розшуку.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна