“Продовження брутального нападу” на угорців. Тепер Будапешту не до вподоби скасування закону Колесніченка-Ківалова

 

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто звинуватив Україну в здійсненні “брутального нападу” на національні меншини, зокрема через визнання неконституційним закону 2012 року “Про засади державної мовної політики”, відомого як “закон Ківалова-Колесніченка”.

Як сказано на сайті МЗС Угорщини, про це Сійярто заявив на прес-конференції в Будапешті.

“Український уряд визначив для себе дві націоналістичні цілі: одна полягає в перешкоджанні меншинам навчатися їхньою рідною мовою, а інша полягає в перешкоджанні їм розмовляти рідною мовою”, – наголосив Сійярто.

Він так прокоментував рішення Конституційного Суду України про неконституційність мовного закону Ківалова-Колесніченка: “Кожен, хто до цього часу ставить під сумнів той факт, що національні меншини дійсно зазнавали нападів в Україні, тепер отримали відповідь на їхнє запитання”.

У повідомленні зазначається, що “низка заходів, яка розпочалася із закону про освіту, потім продовжилася нападами на головний офіс Товариства угорської культури Закарпаття, і далі кульмінацією чого стало скасування мовного закону, що давав меншинам право на використання їхньої рідної мови”.

Петер Сійярто заявив, що “це не є збігом обставин”.

На його переконання, те, що відбувається в Україні, не може статися в країні, де панує верховенство права.

“Хоча Україна очікує від країн Європи демонстрації солідарності, вона завдає удар ножем у спину брутальними заходами, спрямованими проти національних меншин”, – наголосив Сійярто.

Нагадаємо, Будапешт різко опонує владі України в питанні запровадження української мови в освіту нацменшин та блокує євроінтеграційні контакти Києва.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна