Будапешт вимагає юридичних гарантій щодо прав угорської меншини в Україні

 

Угорщині потрібні юридичні гарантії застосування Україною нового закону “Про освіту” лише за умови досягнення домовленості з угорською нацменшиною на Закарпатті.
Про це йдеться в повідомленні на сайті угорського уряду з посиланням на очільника МЗС Петера Сійярто, передає УНІАН.

“Україна не повинна вводити в дію освітній закон, який вона попередньо не узгодила з представниками угорської нацменшини. Нам мало обіцянок, нам потрібні юридичні гарантії”, – заявив міністр закордонних справ Угорщини.

Петер Сійярто вважає, що це питання не є суто справою України та Угорщини, бо з ухваленням відповідного закону Київ, на його думку, порушив одну з міжнародних норм про захист нацменшин.

Будапешт зацікавлений у неодмінному вирішенні цієї проблеми за умови сприяння інтересам українських угорців, сказав міністр.

“За відсутності юридичних гарантій Угорщина залишає за собою право блокувати всі міжнародні ініціативи України у рамках ЄС і НАТО”, – додав Петер Сійярто, заявивши що США також зацікавлені у вирішенні цього “геополітичного” питання.

“Це для нас добра новина, але розв’язання проблеми може бути лише таким, яке відповідає інтересам місцевої угорської громади”, – сказав Сійярто.

За даними угорського МЗС, у середу, 24 січня, відбулася тристороння угорсько-українсько-американська зустріч в Парижі, де обговорювали питання застосування закону “Про освіту” в Україні.

Відносини між Україною та Угорщиною загострилися у зв’язку з новим українським законом про освіту, який набрав чинності 28 вересня минулого року. Норма закону щодо мови освіти викликала критику в Будапешті, де заявляли про блокування у зв’язку з цим європейських прагнень України.

Читайте також:
МОН пропонує три шляхи реалізації закону “Про освіту”
– для носіїв мов ЄС, кримських татар і росіян

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна