КС визнав неконституційним мовний закон Колесніченка-Ківалова

 

Конституційний Суд у середу, 28 лютого, виніс рішення щодо закону “Про основи державної мовної політики”, відомого як “закон Колесніченка-Ківалова”.

Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті КС.

Суддею-доповідачем у справі був Ігор Сліденко.

“28 лютого на пленарному засіданні Великої палати Конституційного Суду України було ухвалено Рішення Конституційного Суду України № 2-р/2018 у справі за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України „Про засади державної мовної політики”, – йдеться в повідомленні.

Наразі не уточнюється, яке саме рішення було прийнято. Водночас джерела “Української правди” в Конституційному Суді підтверджують, що КС визнав закон про “Про основи державної мовної політики” неконституційним.

Депутат Київської міської ради від ВО “Свобода” Олег Бондарчук, який представляв вказане подання ВР у суді, також повідомляє, що КС визнав мовний закон неконституційним.

“Закон Ківалова-Колісніченка визнано неконституційним! Дякую всім депутатам хто підписав це подання до Конституційного суду, яке я мав честь представляти в КСУ разом з Ірина Фаріон та Леонідом Ємцем”, – написав він у “Фейсбуці”.

Як відомо, Конституційний Суд розпочав розгляд конституційності закону Ківалова- Колесніченка “Про засади державної мовної політики” у листопаді 2016 року.
Цей закон авторства депутатів від Партії регіонів Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка був прийнятий Верховною Радою 3 липня 2012 року (опозиція заявляла, що голосування відбулось з порушенням Конституції України, норм регламенту та процедури розгляду). Набуття законом чинності відбувалося на тлі масових протестів та силового протистояння з міліцією.

Закон передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.

23 лютого 2014 року Верховна Рада проголосувала за скасування цього закону. Це, зокрема, стало підставою для заяв про “утиски прав російськомовного населення в Криму”.

3 березня в.о. президента Олександр Турчинов сказав, що не буде підписувати рішення ВР про скасування цього закону, поки не буде підготовлений і Верховною Радою проголосований новий закон про мови.

Як інформувала “Новинарня“, конституційність “закону двох К” КСУ розглядав з осені 2016 року.

Читайте також:
Геть від Ківалова-Колесніченка.
У Раду внесено узгоджений законопроект про підтримку державної мови

ПроМОВисті цифри. Як за рік змінилася ситуація з українською мовою.
ІНФОГРАФІКА

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна