КС почне розгляд конституційності мовного закону Колесніченка-Ківалова

 

Конституційний Суд України 17 листопада почне розгляд справи про відповідність до Конституції закону “Про засади державної мовної політики” від 3 липня 2012 року № 5029-VI (так званий “закон Колісніченка-Ківалова”).

Як повідомляє “Інтерфакт-Україна”, конституційне подання 57 народних депутатів України щодо конституційності даного закону було розглянуто колегією суддів КС ще 10 липня 2014 року, після чого 10 жовтня того ж року було відкрито провадження у справі про відповідність закону до Конституції.

Верховна Рада прийняла ініційований Партією регіонів законопроект “Про засади державної мовної політики” 3 липня 2012 року.
8 серпня, незважаючи на масові протести й вуличні сутички, президент Віктор Янукович підписав цей закон, а також доручив Кабінету Міністрів створити робочу групу для розробки пропозицій щодо вдосконалення законодавства про порядок застосування мов в Україні.

Закон передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.
У 2012 році низка міських та обласних рад України прийняли рішення про визнання російської мови регіональною. Російська отримала більше поширення в медіа, в зовнішній рекламі тощо.

24 лютого 2014 року Верховна Рада проголосувала за скасування закону України “Про засади державної мовної політики” (за – 232). Це, зокрема, стало підставою для політиків Криму, Донбасу тощо заявити про утиски прав російськомовного населення.
Але на той час виконуючий обов’язки президента, голова Верховної Ради Олександр Турчинов відмовився підписувати прийнятий закон. Він не вступив в силу.

Читайте також:
Як пробивали закон про укр-квоти для радіо
і коли кожна третя пісня в ефірі буде українська

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна