Провокатори знову підпалили угорський офіс в Ужгороді: реакція Будапешта і МЗС

 

В Ужгороді і ніч на 27 лютого знову підпалили приміщення Товариства угорської культури (КМКС).
Про це повідомила прес-служба Закарпатського обласного управління ДержНС.

Пожежа сталася приблизно о 3-й годині ночі. О 3:50 підрозділами ДержНС пожежу було ліквідовано. Вогнем знищено меблі та частина майна на площі 25 квадратних метрів.

Пляшку з горючою сумішшю закинули в будівлю через вікно – рятувальники виявили його розбитим.

В обласному управлінні поліції зазанчають, що триває розслідування всіх обставин пожежі.

“Суму збитків визначать пізніше. На щастя, ніхто не постраждав. Що стало причиною, поліція з’ясовує”, – заявила Тетяна Щоголєва, представник прес-служби поліції Закарпаття, в ефірі каналу “112 Україна”

За фактом пожежі порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 194 КК України – “умисне знищення або пошкодження майна шляхом підпалу”. Винуватцям загрожує від 3 до 15 років ув’язнення.

Як інформувала “Новинарня“, Товариства угорської культури в Ужгороді вже намагалися підпалити 4 лютого, кинувши у вікно пляшку із запальною сумішшю. Тоді підпал не завдав великої шкоди, було пошкоджено тільки скло.
Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що підпал вчинили двоє польських радикалів.

Як і 4 лютого, підпал 27 лютого спричинив різку реакцію Угорщини.

Українського посла в Будапешті викликали в міністерство закордонних справ Угорщини через напад на офіс Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ).

Глава міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що в Україні відбувається “дивовижний процес”, поширюються екстремістські політичні ідеї. Він висловив впевненість, що напади на КМКС спрямовані на залякування членів угорської національної громади Закарпаття і безпосередньо пов’язані із законом про освіту, який, на думку Будапешта, “серйозно обмежує права меншин”.

Також, за повідомленням МЗС УР, Сійярто запланував зустріч з верховним комісаром ОБСЄ з прав людини, аби запропонувати організувати спеціальну спостережну комісію не тільки на сході України, а й на Закарпатті.

У Міністерстві закордонних справ України засудили підпал офісу Товариства угорської культури в Закарпатській області.

“МЗС України рішуче засуджує підпал приміщення Товариства угорської культури Закарпаття. Засуджуємо використання теми національних меншин як засобу розпалювання міжнаціональної ворожнечі ззовні. Україна й надалі буде рішуче протидіяти всім спробам розхитати внутрішньополітичну ситуацію в державі, в тому числі на ґрунті міжнаціональних відносин”, – йдеться в повідомленні прес-служби МЗС.

У відомстві додали, що правоохоронні органи вже розпочали розслідування і вживатимуть всіх необхідних заходів для оперативного розкриття цього злочину.

Читайте також:
Полторак не поїде в НАТО через угорську “блокаду”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна