Підпал угорського офісу в Ужгороді: організатор – з ПМР, виконавці – АТОвці, – Москаль

 

Голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль заявив, що організатором підпалу Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ, КМКС) в Ужгороді є житель Придністров’я, який діяв за вказівкою ФСБ Росії, а серед виконавців злочину є учасники АТО.

Про це повідомляє персональний сайт голови ОДА.

Затримані поліцією злочинці, що в ніч на 27 лютого підпалили офіс Товариства угорської культури Закарпаття, є мешканцями Черкас і Кропивницького, йдеться в повідомленні.

“З прикрістю мушу констатувати, що серед затриманих є й учасники АТО, котрі пішли на цей ганебний злочин, спокусившись на гроші, – заявив Геннадій Москаль. – Підкреслюю, що виконавці не є членами політичної партії чи громадської організації, для них підпал офісу ТУКЗ став способом заробітку, а не якоюсь ідеологічною акцією. Інша справа організатор, особу якого теж встановлено”.

За інформацією Москаля, придністровець одразу після злочину в Ужгороді втік додому.

“За нашою інформацією, він співробітник МДБ (міністерства державної безпеки) Придністров’я. З огляду на статус цієї території, зараз він недосяжний для українських правоохоронних і судових органів, однак ні в кого немає жодних сумнівів, що за другим підпалом офісу ТУКЗ (так само, як і за першим у ніч на 4 лютого, який скоїли громадяни Польщі, члени праворадикальної організації “Фаланга”), стоїть ФСБ Росії”, – заявив Геннадій Москаль.

За його словами, російські спецслужби намагалися підключити для підпалу спілки місцевих “активістів”. Після того, як це не вдалося, задіяли виконавців з інших областей.

“Мета провокації була зрозуміла одразу – посварити українців і угорців. Ми щиро вдячні Службі безпеки України та Національній поліції за блискучу операцію й оперативне розкриття злочину. Особливо враховуючи той факт, що теперішні злочинці діяли набагато професійніше, ніж польські праворадикали”, – зазначив глава ОДА.

Москаль стверджує, що росіяни й далі влаштовуватимуть злочинні акції, щоб спробувати розсварити українців і угорців. У тому числі у зв’язку з відзначенням річниці Карпатської України в середині березня.

Як інформувала “Новинарня“, закарпатський обласний офіс КМКС – Товариства угорської культури – в Ужгороді, за адресою Православна набережна, 5, спершу намагалися підпалити 4 лютого, кинувши у вікно пляшку із запальною сумішшю. Тоді підпал не завдав великої шкоди, було пошкоджено тільки скло.
Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що підпал вчинили двоє польських радикалів.
27 лютого було скоєно другий підпал, із застосуванням вибухівки. Як і перший, він спричинив різку реакцію Угорщини.

4 березня голова Нацполіції Сергій Князєв заявив про розкриття обидвох нападів на офіс КМКС в Ужгороді та затримання загалом п’ятьох осіб (із них двоє – поляки, яких затримало Агентство внутрішньої безпеки Польщі).

Читайте також:
З’явилося відео вибуху в Товаристві угорської культури Закарпаття

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна