Великі підсумки Олімпіади-2018: тріумф Норвегії, сюрприз України, допінг і прорив “анонімної” Росії

 

Збірна Норвегії виграла загальний медальний залік зимових Олімпійських ігор-2018 у Пхенчхані (Південна Корея).

У команд Норвегії та Німеччині – по 14 золотих медалей, однак за числом “срібла” (14 проти 10) і “бронзи” (11 проти 7) попереду норвежці.

Третє місце у Канади (11-8-10), далі – у США (9-8-6) та Нідерланди (8-6-6).

Україна в підсумковій таблиці поділила 21-22-ге місця з Угорщиною: по одній золотій медалі.

 

Історичний успіх Норвегії і Бйорген

Фото: DW

Таким чином, команді Норвегії із 39 медалями вдалося побити рекорд за загальною кількістю нагород на одній Білій Олімпіаді, встановлений збірною США у Ванкувері-2010. Тоді американці виграли 37 відзнак (9-15-13).

В останній день Ігор, 25 лютого, німці здобули “золото” в чоловічому бобслеї серед четвірок.

А вирішальну перемогу для команди Норвегії виборола легендарна 37-річна (!) лижниця Маріт Бйорген, яка перемогла у мас-старті на 30 км, що завершував програму змагань Олімпіади.

Для Бйорген ця медаль стала 14-ю олімпійською нагородою. Тепер у її активі 8 золотих, 4 срібних і 2 бронзових медалі. Відтак Маріт Бйорген стала найтитулованішим зимовим олімпійцем в історії.

За кількістю олімпійських медалей серед представників зимових видів спорту вона перевершила досягнення свого співвітчизника, біатлоніста Уле Ейнара Бйорндалена (8-4-1).

“Сьогодні я пишаюся тим, що я норвежець”, – сказав у неділю Бйорндален, який уже закінчив кар’єрі і на Іграх у Пхенчхані був тренером-консультантом біатлонної команди Білорусі (і їхня жіноча четвірка виграла естафету).

Саме Бйорген стала прапороносцем збірної Норвегії на закритті Олімпіади.

Несподівана медаль України

Честь нести прапор України на церемонії закриття ХХІІІ зимових Ігор була довірена олімпійському чемпіону з фрістайлу Олександрові Абраменку.

Олександр Абраменко. Фото НОК

“Саме він в олімпійському Пхьончхані переписав історію українського фристайлу. Здобувши медаль найвищого ґатунку, Олександр став не тільки першим володарем золотої олімпійської медалі в вітчизняному фрістайлі, а й першим олімпійським чемпіоном серед чоловіків за часи виступів української команди незалежної України”, – зазначили в Національному олімпійському комітеті.

Як писала “Новинарня“, працівник ЗСУ, син військовослужбовця з Миколаївщини Олександр Абраменко здобув для України третю золоту нагороду на Білих Олімпіадах у період незалежності, а загалом – восьму нашу олімпійську медаль на зимових Іграх.

Від уряду йому належить премія в розмірі 125 тис. доларів, ще 100 тис. у.о. Олександрові та його тренеру (навпіл) пообіцяв бізнесмен Павло Фукс.

Олімпійський чемпіон, українець із Миколаєва Олександр Абраменко обнімається на п’єдесталі з бронзовим призером Іллею Буровим із Росії

Читайте також:
Чому обійми олімпійця Абраменка з росіянином на п’єдесталі – це погано

Перед Іграми-2018 Абраменко був п’ятим у рейтингу і не розглядався як фаворит змагань фрістайлістів в акробатиці.

Натомість НОК вважав потенційно “медалемістким” український біатлон. Одну медаль – у біатлоні – пророкували Україні й букмекери.

Однак обидві команди “стріляючих лижників” – і жіноча, й чоловіча – провалили свої старти через слабку функціональну підготовку. Особливо розчарували жінки, які показали результати, нижчі за середні поточного сезону.

Фото НОК

Порівняно кращим показником стало дев’яте місце чоловіків в естафеті. Жінки ж у цій дисципліні (Ірина Варвинець, Віта Семеренко, Юлія Джима і Анастасія Меркушина) стали лише 11-ми. При цьому в четвірці не знайшлося місця олімпійським чемпіонкам Сочі-2014 Валентині Семеренко й Олені Підгрушній.
Такий вибір, який зробив старший тренер збірної, словенець Урош Велепец, спричинив скандал у команді. Зокрема, з різкою критикою у “Фейсбуці” виступила Валя Семеренко.

Серед інших результатів українців на Іграх-2018 варто виділити 12-те місце юного киянина Владислава Гераскевича у скелетоні.

Крім того, 34-річна титулована уродженка Обухова Альона Савченко, яка починала спортивну кар’єру під прапором України, вперше для себе стала олімпійською чемпіонкою у парному фігурному катанні (з французом Бруно Массо) як представниця Німеччини.

Нагадаємо, перед стартом Олімпіади міністр молоді і спорт Ігор Жданов просив особливо не турбуватися за результати: мовляв, Україна – не зимова країна і навіть у кращі часи брала на Білих Іграх мінімум нагород.

Загалом у Пхенчхані Україну представляли 33 спортсмени у 9 видах програми.

Прапор України на відкритті несла майор Нацгвардії, біатлоністка Олена Підгрушна.
Її обирали самі спортсмени на загальних зборах.

Однак знову підтвердився забобон збірної України: хто несе прапор на церемонії відкриття, медаль на Олімпіаді не виграє.

Унікальна чешка Ледецька

Естер Ледецька

Чеська гірськолижниця і сноубордистка Естер Ледецька стала першою в історії спортсменкою, яка виграла золото на одній Олімпіаді в різних видах спорту.

На Ігорах у Пхенчхані Ледецька перемогла в сноуборді – паралельному гігантському слаломі, а також у гірськолижному супергіганті.

У чоловіків перемоги у двох різних видах здобувлаи норвежці Торлейф Хауг у 1924 році і Йохан Гроттумсбратен у 1928-му – вони обидва вигравали золоті нагороди і в лижних гонках, і в двоборстві.

Мультимедалісти Пхенчхана

3 “золота”
Йоханнес Клебо (Норвегія, лижні гонки)
Мартен Фуркад (Франція, біатлон).

2 “золота”, 1 “срібло”
Сімен ​​Крюгер (Норвегія, лижні гонки)
Мартін Сунбю (Норвегія, лижні гонки)

2 “золота”, 1 “бронза”
Лаура Дальмайєр (Німеччина, біатлон)
Ерік Френцель (Німеччина, лижне двоборство)

2 “золота”
Мінь Йонь Чой (Південна Корея, шорт-трек)
Марсель Хіршер (Австрія, гірськолижний спорт)
Наталі Гайзенбергер (Німеччина, санний спорт)
Рагнхільд Хага (Норвегія, лижні гонки)
Тереза ​​Вірту (Канада, фігурне катання)
Скотт Мойр (Канада, фігурне катання)
Тобіас Арльт (Німеччина, санний спорт)
Тобіас Вендль (Німеччина, санний спорт)
Естер Ледецька (Чехія, сноуборд і гірські лижі)
Франческо Фрідріх (Німеччина, бобслей)
Торстен Маргіс (Німеччина, бобслей)

1 “золото”, 3 “срібла”
Шарлотта Калла (Швеція, лижні гонки)

1 “золото”, 2 “срібла”
Анастасія Кузьміна (Словаччина, біатлон)
Андреас Веллінгер (Німеччина, стрибки на лижах з трампліна)
Стена Нільссон (Швеція, лижні гонки)

1 “золото”, 1 “срібло”, 2 “бронзи”
Маріт Бйорген (Норвегія, лижні гонки)

Олімпійські “аноніми” з Росії

Виграш хокейного турніру рівноцінний виграшу всієї Олімпіади – таку думку в російських медіа в останній день Ігор просувають чимало функціонерів, журналістів та уболівальників.
Ще один привід для оптимізму росіян – половинчасте рішення МОК щодо санкцій проти їхньої команди і національного олімпійського комітету.

Президент РФ Володимир Путін сам зателефонував у Пхенчхан, щоб привітати хокейну команду “Олімпійських атлетів з Росії”.

Вона, ця хокейна команда, яку заборонено називати збірною Росії, справді створила диво. У фінальному матчі зі збірною Німеччини, програючи 2:3 за 56 секунд до кінця третього періоду і граючи в меншості, росіяни зняли воротаря, замінили його на польового гравця і зрівняли рахунок (Микита Гусєв). А вже на десятій хвилині овертайму “червоні” реалізували свою більшість (Кирило Капризов) – 4:3.

Варто зазначити, що для цієї Олімпіади не переривала свій чемпіонат найсильніша ліга світу – НХЛ, тож провідні хокейні збірні були складені переважно з гравців, які виступають у Європі, зокрема в російській КХЛ. Однак і при такому розкладі “срібло” Німеччини (яка у півфіналі обіграла канадців) виглядає сенсацією.

Хай там у якому форматі, росіяни виграли олімпійський хокейний турнір уперше (!) з 1992 року, коли в Альбервіллі виступала так звана Об’єднана команда.

На Олімпіаді-2018 для ОАР це було загалом лише друге “золото” (після жіночого фігурного катання), завдяки якому “аноніми” вийшли на 13-те місце загального заліку. От що значить Олімпіада без допінгу!

Всього в активі 168 олімпійських атлетів із Росії – 13 медалей Пхенчхана.
Було 14, однак одну – бронзову в керлінгу – вже встигли відібрати через викриття на допінгу Олександра Крушельницького. Ця медаль перейшла до Норвегії.

Нагадаємо, МОК відсторонив від зимових Олімпійських ігор-2018 велику кількість провідних російських спортсменів. Приводом для “бану” стало викриття державної програми застосування допінгу російськими олімпійцями на Іграх-2014 у Сочі.

За підсумками розбирання з допінг-пробами в російської збірної забрали чотири олімпійські медалі Сочі, з яких дві золоті, опустивши з першого на четверте місце загального заліку.

Через це МОК допустив до Ігор-2018 у Пхенчхані лише групу “чистих” спортсменів – так званих “олімпійських атлетів Росії” – без державної символіки.

Членство Олімпійського комітету Росії в МОК було призупинено. Питання про відновлення статусу комітету розглядали 24-25 лютого.

Зрештою, Міжнародний олімпійський комітет в ході багатогодинних переговорів прийняв рішення не відновлювати членство Олімпійського комітету Росії в організації до церемонії закриття Ігор. Відповідно, олімпійським атлетам з Росії заборонили іти на закритті Олімпіади під національним прапором – хоча такий варіант розглядався.

При цьому члени МОК на сесії одностайно проголосували за можливе зняття дискваліфікації ОКР уже після закриття Ігор – через 72 години, коли буде завершена перевірка всіх допінг-проб, узятих під час Олімпіади.

Виступаючи на прес-конференції в неділю, президент МОК Томас Бах заявив, що ключовим фактором при прийнятті такого рішення стали дві позитивні допінг-проби російських спортсменів уже в Пхенчхані (керлінгіста Олександра Крушельницького і бобслеїстки Надії Сергєєвої) на Іграх в Пхенчхані.

“Виконком вирішив не знімати відсторонення ОКР перед церемонією закриття. Делегація ОАР виконала вимоги виконкому МОК, але два допінгових випадки вплинули на рішення не знімати відсторонення. Виконком МОК розгляне зняття відсторонення після того, як антидопінговий підрозділ підтвердить, що інших антидопінгових порушень [росіян] на Олімпійських іграх 2018 немає”, – заявив Бах.

Як передає РІА “Новости”, президент МОК зазначив, що два допінг-випадки росіян у Пхенчхані наразі не вказують на системну проблему з допінгом у команді ОАР чи на те, що російська делегація намагалася щось приховати.
Бах також похвалив готовність негайно повернути медаль, здобуту Крушельницьким та Анастасією Бризгаловою в дабл-міксті, щоб МОК мав можливість урочисто вручити її норвезькому дуету керлінгістів ще в ході Ігор.

“Це сталося на Медальний площі вчора, і було зроблено значною мірою завдяки російській стороні, завдяки тому, що вони так повелися в цій ситуації”, – додав глава МОК.

Олімпійський комітет Росії видав заяву, в якій сказано, що відновлення членства ОКР і прав усіх російських атлетів “стане головним підсумком Олімпіади в Пхенчхані”.

Російські ЗМІ цитують зокрема слова президента Міжнародної федерації хокею (IIHF) Рене Фазеля, який зазначив, що “всі налаштовані на повернення Росії в олімпійську сім’ю”.
“Ми спільно будемо працювати над якнайшвидшим поверненням… Я буду всіляко допомагати цьому. Ніхто не зацікавлений в тому, щоб Росія перебувала поза олімпійською сім’єю”, – сказав Фазель журналістам.

Завершуючи прес-конференцію в неділю, глава МОК Томас Бах сказав, що практика частого тестування російських спортсменів на допінг буде продовжена після закінчення Олімпійських ігор.
“Те, що РусАДА (національне антидопінгове агентство РФ) відсторонене, не означає, що російські спортсмени не тестуються. 17 тисяч тестів до Олімпійських ігор було проведено, і тут, на Іграх, вони (росіяни) тестувалися частіше, ніж всі інші. Ця практика буде продовжена, буде продовжений міжнародний моніторинг, і спортсмени можуть бути впевнені в справедливості рішення з цього питання (можливого відновлення ОКР)”, – заявив Бах.

…А наразі на церемонії закриття Ігор в Пхенчхані росіяни, як і на відкритті, вийшли під білим прапором з олімпійськими кільцями. Прапор МОК ніс волонтер, призначений оргкомітетом Олімпіади-2018.

Відвідуваність

Загалом на Олімпіаду-2018 у Пхенчхан приїхало найбільше команд в історії – 92 плюс делегація олімпійських атлетів з Росії. Загалом – 2952 спортсмени.

Всього XXIII зимові Олімпійські ігри, які тривали з 9 лютого, відвідали 1 336 326 осіб. Було продано 1 075 995 квитків.

На церемонії закриття, як і на відкритті, збірні Південної і Північної Кореї йшли в одній колоні, але вже в різній формі. Фото: The New York Times

На церемонії закриття 25 лютого Пхенчхан передав естафету Пекіну, який прийме зимову Олімпіаду-2022.

Наступна літня Олімпіада відбудеться 2020 року в Токіо.

Читайте також:
Олімпіада-2018: у Пхенчхані підняли прапор України,
Бубка підписався за перемир’я. ФОТО

Екс-очільник Міноборони розповів, як Росія використала Олімпіаду в Сочі
для анексії Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна