Олімпіада-2018 у Пхенчхані офіційно відкрилася. ФОТО

 

33 спортсмени у 9 видах програми представляють Україну на 23-х Зимових Олімпійських іграх у Пхенчхані, які відкрилися 9 лютого.

Офіційно відкритими Білі Ігри-2018 оголосив президент Республіки Корея Мун Чже Ін о 14:43 за київським часом.

Цьому передували парад країн-учасниць та досить стисле високотехнологічне театралізоване шоу з великою кількістю піротехніки.

Прапор України на чолі нашої делегації пронесла олімпійська чемпіонка Сочі-2014, майор Нацгвардії, біатлоністка Олена Підгрушна. Її обрали самі спортсмени на загальних зборах.

При цьому основна частина нашої жіночої команди з біатлону, яка вийде на старт уже завтра в спринті, в параді на Олімпійському стадіоні Пхенчхана участі не брала.
Уже відомий склад нашої команди на спринт: сестри Семеренко, Вавринець, Меркушина.

Загалом на Олімпіаду-2018 приїхало найбільше команд в історії – 92 плюс делегація олімпійських атлетів з Росії під олімпійським прапором. Загалом – 2952 спортсмени.

Нагадаємо, в Іграх-2014 брали участь 88 націй. Під час тієї Олімпіади Російська Федерація почала військову агресію проти України та окупацію Криму.

Росія позбавлена права виступати на другій поспіль Олімпіаді через викриття державної допінгової програми та використовувати свою символіку.
На параді відкриття оператори не акцентували увагу на колоні “нейтральних” росіян у сіро-білому вбранні, перевівши камеру на наступні збірні – Узбекистану й України.
Команда OAR (Olympic Athletes from Russia) налічує 168 спортсменів.

Шість націй дебютують на зимових Олімпійських іграх: Еквадор, Еритрея, Косово, Малайзія, Нігерія та Сінгапур.

Найбільша за чисельністю – команда США: 242 атлети. У канадців – 226.

Фото: МОК

При цьому на параді відкриття Північна й Південна Корея пройшли однією колоною, в однаковій уніформі (довгих білих куртках). Спільний прапор – білий із синім силуетом Корейського півострова – разом несли хлопець і дівчина з Республіки Корея і КНДР відповідно.

На трибуні, стоячи поруч, їм махали президент Республіки Корея і молодша сестра глави КНДР Кім Чен Ина – Кім Йо Джон, яка працює заступником директора департаменту пропаганди та агітації, що керує ідеологічними повідомленнями у ЗМІ та галузі культурі.

Кім Йо Джон стала першим членом правлячої комуністичної родини КНДР, яка перетнула кордон з Південною Кореєю.

“Це показує, що Північ намагається зменшити тиск між країнами півострову”, – йдеться у офіційній заяві Сеула.

У спорті дві Кореї змагаються під власними прапорами (Республіка Корея – 120 спортсменів, КНДР – 10).
При цьому на Іграх виступить спільна для двох країн жіноча хокейна команда (12 члени із КНДР і 23 – з Південної Кореї).

О 15:08 за київським часом олімпійський вогонь у чаші стадіону запалила південнокорейська фігуристка Кім Йон А. Вона підї’хала на ковзанах і піднесла смолоскип до спеціальної вертикальної конструкції, яка, охоплена полум’ям, піднялася до чаші.

Фоторепортаж МОК:

Olympic-Opening-Ceremony-11 Olympic-Opening-Ceremony-10 Olympic-Opening-Ceremony-12 Olympic-Opening-Ceremony-02 Olympic-Opening-Ceremony-04 Olympic-Opening-Ceremony-03 Olympic-Opening-Ceremony-08 Olympic-Opening-Ceremony-09 Olympic-Opening-Ceremony-05
<
>

За даними глави НОК Томаса Баха, вартість Олімпіади-2018 для Кореї склала 2,5 млрд. доларів.

Ігри-2018 точно будуть найбільш технологічними в історії. Роботи будуть використані в якості перекладачів, вони стануть виконувати також деякі антитерористичні функції, на Олімпійській площі Пхенчхана відкриють кафе, де відвідувачів обслуговуватимуть тільки роботи.

На Іграх-2018 буде розіграно 102 комплекти нагород.

Міністр молоді і спорту України Ігор Жданов:
“Я думаю, що у нас є серйозні надії, і ми будемо вболівати за наших біатлоністок. Можливо, ми візьмемо якісь медалі, наприклад, ще у фрістайлі. Але хоча б одна медаль буде успіхом для нашої збірної, це об’єктивний показник”.

На зимових Іграх-2014 Україна здобула дві медалі – золото і бронзу в жіночому біатлоні.

На Олімпіаді-2018 Україна розпочала змагання ще 8 лютого – першою на олімпійську трасу вийшла представниця могулу Тетяна Петрова.
За результатами першої спроби у кваліфікації українка не змогла одразу пробитися у фінал, посівши 29-те місце.
11 лютого Петрова матиме змогу показати кращий результат у другій кваліфікації та вийти у фінальну частину. Хоча, вважає тренер Сергій Чміль, для України вже сам виступ спортсменки на Олімпійських іграх у могулі – це досягнення. Як, власне, представництво великої групи спортсменів під синьо-жовтим прапором у різних видах програми.
В олімпійському могулі Україна була представлена вперше. У коментарі “UA:Першому” молода Тетяна Петрова визнала, що багато хвилювалася і “перегоріла” під тиском більшої відповідальності.

Трансляції з Олімпіади на Україну веде телеканал “UA:Перший”.

Читайте також:
Олімпіада-2018: у Пхенчхані підняли прапор України,
Бубка підписався за перемир’я. ФОТО

Збірна України представила нову форму для Олімпіади-2018. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна