Екс-очільник Міноборони розповів, як Росія використала Олімпіаду в Сочі для анексії Криму

 

Збройні сили України перед анексією наводнили зрадниками, які під час анексії Криму перейшли на бік Росії, а до анексії зливали інформацію про стан справ у ЗСУ росіянам.

Як передає УНІАН, про це на допиті під час засідання Оболонського райсуду Києва у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича заявив генерал-полковник, перший заступник секретаря РНБО Михайло Коваль, який з 25 березня по 3 липня 2014 року виконував обов’язки міністра оборони.

Він розповів, що факти підготовки до вторгнення в Крим отримав тоді по лінії прикордонників, азовочорноморського регіонального управління.

Зокрема, за словами Коваля, під виглядом забезпечення Олімпіади-2014 у Сочі Росія посилила військову міць у регіоні. Серед іншого, було створено нове військове об’єднання, також РФ посилила свій Чорноморський флот і суттєво збільшила кількість військовотранспортних літаків у Криму, які згодом використали для перекидання так званих “зелених чоловічків”.

За словами Коваля, під час анексії російські спецпризначенці під дулами автоматів вели поперед себою жінок з дітьми на захоплення військових об’єктів ЗСУ в Криму.

“Ми боялися за їхні життя, їх тоді штовхали поперед себе. Кругом пишуть «вєжлівиє люді»… Ось їх «вєжлівость»! Добровільно ті жінки не йшли. Їх штовхали «вєжлівиє люді» під загрозою вбивства до охороняємих об’єктів, до межі поста… Ні, вона «добровільно» взяла дитину і під дулом автомата пішла!..”, – обурився екс-виконувач обов’язків глави Міноборони, відповідаючи на запитання адвокатів Януковича, чи дійсно цивільних осіб силоміць вели під українські військові об’єкти.

Генерал-полковник Коваль також заявив, що на початку агресії Росії проти України армія перебувала у деморалізованому стані: військові були не готові стріляти у ворога.

“Коли люди Гіркіна (так званого колишнього “міністра оборони” “ДНР”. – Н) стріляли під Слов’янськом в офіцерів СБУ і вбили «альфівців», ще солдати ЗСУ однієї з рот окремого аеромобільного 80-го полку думали, стріляти по цих негідниках чи ні. Люди були не готові до цього. Уже лежало тіло капітана «Альфи» бездиханне, уже по них вели вогонь, а вони ще задумувались, чи треба це робити”, – сказав колишній в.о. міністра оборони.

Він також навів ще один приклад, який нібито трапився під Оленівкою: “Приїхали сепаратисти, [бійці АТО] з ними побратались, горілочки попили, а потім їх як свиней розстріляли підступно”.

“Армія не була готова, вона було деморалізована”, – наголосив Коваль.

Читайте також:
Хто здав Крим. У суді про держзраду Януковича свідчили екс-глава МОУ Тенюх і Наливайченко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна